Eksport drobiu rośnie i rośnie. Polska jednym z liderów sprzedaży
W 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 7,3 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje Komisja Europejska.
W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (86 proc.), których wysyłki poza Wspólnotę wzrosły o 8 proc. do ok. 1,3 mln ton. Zwiększyła się też sprzedaż mięsa i przetworów z indyków (10 proc. do 150 tys. ton) i gęsiny (1 proc. do 2,7 tys. ton) - donosi FAMMU/FAPA.
Silny złoty jak grypa ptaków. Może zaszkodzić eksporterom drobiu
Niższy były natomiast wywóz żywego drobiu (8 proc. do 14 tys. ton), mięsa kaczek (5 proc. do 5,5 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego (8 proc. do 34 tys. ton).
Głównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w sprzedaży wyniósł 17 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się aż o 36 proc.
Największymi odbiorcami unijnych towarów w 2016 roku były RPA, Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin i Filipiny. O wysokim wzroście wywozu do RPA zadecydowały doniesienia o planach wprowadzenia przez tamtejsze władze ceł w wysokości 13,9 proc. na mrożone elementy kurcząt z kością ze Wspólnoty.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2016 r. wyniósł z kolei 835,9 tys. ton i był o 3,3 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (54 proc. przywozu ogółem).
Znawcy rynku podkreślają, że podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się do wzrostu eksportu mięsa kurcząt zza naszej wschodniej granicy w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stała się trzecim dostawcą towarów, które są konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy, wspierane ponadto dewaluacją hrywny.
- Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów