Polska ma 13 proc. udział w eksporcie unijnego drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
21-01-2016,8:00 Aktualizacja: 21-01-2016,8:34
A A A

Od stycznia do października 2015 r. Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,16 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To około 3 proc. mniej niż w tym samym czasie 2014 r.

W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86 proc. ogółu sprzedaży), których wysyłki poza Wspólnotę spadły jednak o 2,7 proc. do ok. 993 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

kurczęta brojlerów, rynek mięsa, sektor drobiu, tuszki patroszone z szyjami 65 proc.

Kurczęta brojlerów coraz tańsze

Sto kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w grudniu 2015 roku na unijnym rynku 179,9 euro. To o 1 proc. mniej niż w listopadzie i o 2 proc. poniżej stawek sprzed roku. W minionym...

Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (2,9 proc. do 114 tys. ton), żywca drobiu (3,8 proc. do 12 tys. ton), mięsa kaczek (30 proc. do 4,3 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego - o 4,2 proc. do 34,2 tys. ton). Wyższa była natomiast sprzedaż gęsiny (6,5 proc. do 2,3 tys. ton.).

Najwięcej drobiu poza ugrupowanie wyekspediowały Francja, Holandia, Polska i Belgia. Nasz udział w unijnej sprzedaży wyniósł 13 proc., a przez rok dostawy poszły w górę o 22 proc.

Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa w omawianym okresie były ponownie kraje afrykańskie - RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,3 tys. ton, ze względu na zakaz importu drobiu wprowadzony w sierpniu 2014 r. przez władze w Moskwie. Rosjanie kupowali na wspólnotowym rynku jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.

Import sektora drobiu z państw trzecich do Unii w pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 r. wyniósł ok. 672 tys. ton i był o 0,5 proc. niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (55 proc. całkowitego przywozu).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA