Mięso kurcząt napędza eksport drobiu. Mało chętnych na kaczki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-05-2015,8:55 Aktualizacja: 11-05-2015,9:54
A A A

W styczniu i lutym UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 206 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najczęściej sprzedawanym towarem było mięso, podroby i przetwory z kurcząt (86 proc. wysyłek), których eksport poza Wspólnotę wzrósł o 2,3 proc. do ok. 177 tys. ton.

Będą przekonywać do pakowanego drobiu

Około 1,9 mln zł wynosi budżet kolejnej kampanii zlecanej przez Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarczą w Warszawie. Tym razem promowane będzie pakowane mięso drobiowe.   Jak podkreśla KRD-IG, rynek drobiu jest jednym z filarów...

Spadła sprzedaż produktów z indyków (4 proc.do 19,8 tys. ton), kaczek (36 proc. do 772 ton) oraz żywca drobiu (14 proc. do 1,8 tys. ton), zwłaszcza piskląt kurcząt. W górę poszły wysyłki produktów z gęsi (13 proc. do 388 ton).

Największe ilości drobiu do krajów trzecich wyekspediowały Francja, Holandia, Polska, Belgia i Hiszpania. Nasz udział w unijnym wywozie wyniósł 13 proc. i przez rok wzrósł o ponad jedną trzecią.

Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa z UE w styczniu i lutym były ponownie kraje afrykańskie - Benin i RPA, a ponadto Arabia Saudyjska i Hongkong. Do zera zmalały wysyłki do Rosji ze względu na zakaz importu wprowadzony w sierpniu przez władze w Moskwie.

Import drobiu z krajów trzecich do UE przez pierwsze dwa miesiące br. wyniósł ok. 122 tys. ton i był o 6,3 proc. niższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (ponad połowa przywozu).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA