Aż 1,3 miliarda euro wyniosło w 2014 roku dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu. To o 20 proc. więcej niż rok wcześniej.
Aż 1,3 miliarda euro wyniosło w 2014 roku dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu. To o 20 proc. więcej niż rok wcześniej.
Jak informuje FAMMU/FAPA wolumen i wartość sprzedaży zwiększyły się przez 12 miesięcy o 19 proc. do ok. 800 tys. ton i ponad 1,6 mld euro. Z kolei dynamika wzrostu wywozu poszła w górę o 13 proc.
Największy udział w eksporcie miało mięso drobiowe (89 proc.) - wolumen wysyłek wzrósł o 21 proc. do 708,8 tys. ton, a wartość o 22 proc. do 1 357,7 mln euro. Dobry rezultat uzyskano również w wysyłce przetworów - wolumen był wyższy o 11 proc. (65,1 tys. ton), a jego wartość o 14 proc. (175,9 mln euro).
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE - przede wszystkim Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Z kolei na rynki trzecie najwięcej produktów sprzedaliśmy do Beninu i Hongkongu.
Wielkość naszego importu całego sektora drobiu w 2014 r. wyniosła 135,2 tys. ton i była o 9 proc. wyższa niż rok wcześniej, a jego wartość zwiększyła się o 17 proc. do 223,2 mln euro.