Eksport drobiu idzie w górę. Coraz większy udział Polski
Od stycznia do maja Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015 roku.
Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87 proc. wysyłek ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 11 proc. do 528 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja i eksport drobiu będą rosły
Zwiększył się również eksport mięsa kaczek (28 proc. do 2,5 tys. ton), gęsi (7 proc. do 746 ton) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (0,3 proc. do 55 tys. ton). Spadł z kolei wywóz żywego drobiu (6 proc. do 5,5 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego (20 proc. do 12 tys. ton).
Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych pięciu miesiącach br. były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny. Wysyłki do Rosji były niewielkie ze względu na embargo wprowadzone przez władze w Moskwie. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Głównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w sprzedaży wyniósł 15 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 21 proc.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł 351,8 tys. ton i był o 8 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (54 proc. przywozu).