Rośnie produkcja i eksport drobiu. Polska wiedzie prym
Unijna produkcja brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie o 4 proc. do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o kolejne 1,2 proc. do 14,5 mln ton - informują eksperci Komisji Europejskiej.
Ekspansji wytwórczości sprzyjają relatywnie niskie ceny pasz wynikające z wysokich zbiorów na świecie. Pomimo niższych cen brojlerów kurcząt na początku roku, unijna produkcja drobiu w pierwszym półroczu 2016 r. zwiększyła się o 6 proc. - donosi FAMMU/FAPA.
Polska drobiową potęgą. Nasz eksport bije kolejne rekordy
Wzrosty zanotowali wszyscy znaczący wytwórcy w UE oprócz Francji. Prym wiodła ponownie Polska (+ 15 proc.), a dalej Hiszpania (+8 proc.), Włochy (+ 6 proc.), Holandia (+5 proc.) i Wielka Brytania (+4 proc.).
Produkcja powinna też rosnąć w drugim półroczu o czym świadczą wysokie miesięczne wstawienia kurcząt. Konsumpcja drobiu we Wspólnocie w br. pójdzie w górę prawdopodobnie o 3,4 proc. do 13,7 mln ton, czyli do 26,8 kg na jednego mieszkańca.
Eksperci KE przewidują, że spożycie tego gatunku mięsa w przyszłym roku zwiększy się już tylko o 1,2 proc. do 27,1 kg na osobę. Skala wzrostu jest niższa niż w poprzednich latach, ponieważ rynek staje się coraz bardziej nasycony.
Eksport drobiu z UE wzrośnie aż o 10 proc. do rekordowych 1,48 mln ton, a w 2017 r. wysyłki zwiększą się prawdopodobnie zaledwie o 2 proc. do 1,51 mln ton, ze względu na silną konkurencję na rynkach zagranicznych ze strony dostawców brazylijskich i amerykańskich.
Porównujemy ceny mięsa. Drób taniał najbardziej
Największymi unijnymi sprzedawcami drobiu do krajów trzecich są Holandia, Francja i Polska, a główne rynki zbytu to RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny. Unijny import wzrośnie z kolei o 5 proc. do ok. 900 tys. ton, a najważniejszymi dostawcami będą Brazylia, Tajlandia i Ukraina.
Od października 2015 r. ceny drobiu w UE są relatywnie niskie. We wrześniu notowania spadły do 175 euro z uwagi na obfitą podaż i były o 7 proc. niższe od ubiegłorocznych. Najbardziej stawki poleciały w dół w Irlandii (46 proc.), we Włoszech (19 proc.), Portugalii (12 proc.), Polsce, Holandii i Hiszpanii (po 10 proc.).
Ceny naszych kurcząt były na poziomie 68 proc. średniej unijnej i były jednymi z najtańszych w całym ugrupowaniu (po irlandzkich).