Polski drób może jechać na Tajwan

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
03-11-2016,14:00 Aktualizacja: 03-11-2016,14:50
A A A

Służby weterynaryjne Tajwanu (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu swojego rynku na eksport mięsa drobiowego z Polski.

Decyzja została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej, w których uczestniczył m.in. Włodzimierz Skorupski, Główny Lekarz Weterynarii - informuje na swojej stronie internetowe resort rolnictwa.  

jaja wylęgowe, pisklęta, z Polski,

Polskie jaja wylęgowe i pisklęta trafią do Chin

Chińskie służby weterynaryjne AQSIQ (Generalny Urząd Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej) zakończyły procedury otwarcia rynku chińskiego dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z Polski – informuje...

Spotkaniu współprzewodniczyli Tadeusz Kościński, podsekretarz stanu w ministerstwie rozwoju oraz Wei-Fuu Yang, wiceszef Ministerstwa Spraw Gospodarczych Tajwanu. Konsultacje gospodarcze trwają od 2010 roku i są najważniejszymi spotkaniami wspierającymi współpracę bilateralną między krajami.

Otwarcie tajwańskiego rynku na polski drób to zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.

Swoje produkty na wyspę będzie mogło sprzedawać 21 polskich przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić szereg wymagań określonych w uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i jego produktów oraz w zakresie kwarantanny dla importu takich towarów.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA