Produkcja drobiarska w UE spada, a Brazylia bije rekord eksportu
Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła prawdopodobnie o jeden procent. W minionym roku ponownie rekordowy okazał się zagraniczny wywóz drobiu z Brazylii.
Bruksela prognozuje, że w 2023 roku można się spodziewać, że drobiarska produkcja we Wspólnocie skurczy się o kolejne 0,4 proc. - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Żywiec drobiowy odnotował spadek cen
Głównymi powodami spadku wytwórczości mają być wysokie jej koszty oraz wyjątkowo silny atak grypy ptaków. Wirus HPAI szczególnie dramatyczny przebieg ma we Włoszech, we Francji oraz na Węgrzech. Z drugiej strony Polska, Hiszpania oraz Niemcy skorzystały na złagodzeniu restrykcji związanych z COVID-19 oraz na tym, że mięso drobiowe w czasie wysokiej inflacji jest chętniej wybierane przez konsumentów jako relatywnie tańsze niż inne gatunki.
Spożycie mięsa drobiowego w Europie jest jednak stabilne i od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca.
Nie zwalnia z kolei ekspansja brazylijskiego drobiarstwa na świecie. Rok 2022 okazał się kolejnym z rzędu, w którym zagraniczny wywóz drobiu z tego kraju okazał się rekordowy - 4,82 mln ton (+4,6 proc.). Wartość wywozu wyniosła 7,76 mld dolarów (+27,4 proc.). Jak podają eksperci KIPDiP głównym odbiorcą towarów są Chiny, a dalej Zjednoczone Emiraty Arabskie, Filipiny oraz UE.
-
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków