Zastój w sektorze drobiarskim. Jest problem ze zbytem
Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w bieżącym roku produkcja mięsa kurcząt w Turcji ulegnie stagnacji z uwagi na trudności z eksportem w regionie.
W 2015 r. wywóz obniżył się w skali roku o 16 proc., zwłaszcza na główne rynki zbytu - w tym do Iraku i Syrii. Do spadku sprzedaży przyczyniły się również przypadki ptasiej grypy w niektórych regionach kraju - informuje FAMMU/FAPA.
Rośnie eksport drobiu. Większa sprzedaż zrekompensuje niskie ceny?
W przyszłym roku turecka produkcja mięsa kurcząt zwiększy się prawdopodobnie o 5 proc. do 2 mln ton, dzięki poprawie relacji handlowych z krajami ościennymi, zwłaszcza z Rosją. Do czerwca 2016 r. Turcja nie mogła eksportować drobiu na rynek rosyjski z uwagi na konflikt polityczny.
Niedawno jednak Moskwa zatwierdziła do wywozu na swój rynek 16 tureckich zakładów produkcyjnych mięsa drobiu i 20 produkcji kurcząt jednodniowych i jaj wylęgowych. W 2017 r. wywóz do Rosji prawdopodobnie zwiększy się do poziomu z 2015 r.
Nowym rynkiem zbytu dla sektora drobiarskiego z Turcji stała się Arabia Saudyjska. Wysyłki w tym kierunku wynoszą ok. 3 tys. ton mięsa kurcząt rocznie, jednak potencjał jest znacznie wyższy pod warunkiem sprostania konkurencji ze strony brazylijskich produktów.
Zdaniem krajowych ekspertów, Turcja jest obecnie mało konkurencyjna w zakresie produkcji drobiarskiej ze względu na brak państwowych subsydiów do produkcji i eksportu.