Spada eksport unijnego drobiu. Polska wśród liderów
Od stycznia do sierpnia Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich 897,6 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,2 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86 proc.), których sprzedaż poza UE spadła jednak o 1 proc. do 770,2 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Zmniejszył się również wywóz żywego drobiu (o 5 proc. do 9,2 tys. ton), mięsa kaczek (o 34 proc. do 3,2 tys. ton) oraz podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (o 10 proc. do 24,3 tys. ton). Wzrosły natomiast wysyłki mięsa indyczego (o 1 proc. do 89,2 tys. ton) i gęsiny (o 2 proc. do 1,6 tys. ton.).
Polski drób na topie w Unii
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Nasz udział w unijnym eksporcie wyniósł 13 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 28 proc. Zmniejszyły się z kolei wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii z powodu wprowadzonych w pierwszej połowie roku restrykcji z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym czasie były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin, a ponadto Arabia Saudyjska, Hongkong, Ghana i Filipiny. Wysyłki do Rosji zmalały do zaledwie 1 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu ze Wspólnoty wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na unijnym rynku jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w pierwszych ośmiu miesiącach br. wyniósł natomiast ok. 532 tys. ton i był o 1 proc. niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (54 proc. przywozu), jednak przy spadku wysyłek o 8,3 proc. do 288 tys. ton.