Kurczęta nie były tak drogie od lat
Na rynku drobiu w górę idą ceny kurcząt wspierane wysokim eksportem. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach lipca za kilogram brojlerów płacono 3,65 zł, czyli najwięcej od września 2015 roku.
Uwzględniając sezonowe zmiany stawek eksperci oceniają, że sytuacja cenowa w omawianym czasie była nawet nieznacznie lepsza do tej sprzed trzech lat - informują analitycy PKO Banku Polskiego.
Drób wodny może być nowym hitem eksportowym
Według wstępnych informacji publikowanych przez resort rolnictwa od stycznia do maja eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski zwiększył się o 17 proc. rok do roku. Z kolei rodzima produkcja rosła mniej dynamicznie.
Dane Eurostatu wskazują, że od stycznia do kwietnia uboje kurcząt w kraju zwiększyły się o 7,2 proc. r/r.
Wzrost wywozu napędzała silna sprzedaż na rynki trzecie - wysyłki do krajów pozaunijnych poszły w górę o blisko 32 proc. - w szczególności na rynki azjatyckie (Wietnam, Filipiny).
Znawcy rynku nie wykluczają dalszej wysokiej dynamiki polskiego eksportu w krótkim okresie z uwagi na utrzymujące się problemy producentów brazylijskich.
Sprzedaży sprzyjać będzie sfinalizowanie procedur umożliwiających wywóz drobiu do Chin. Pewnym czynnikiem ryzyka jest szybki wzrost importu z krajów trzecich innych niż Brazylia.