Eksport unijnego drobiu ciągle rośnie. Polska jednym z liderów
W pierwszym kwartale bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 343,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 6,8 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej.
W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87 proc.), których sprzedaż poza UE wzrosła przez rok o 8,7 proc. do ok. 300 tys. ton. Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (43 proc. do 1,6 tys. ton) oraz żywca drobiu (3 proc. do 3 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Eksport mięsa drobiowego zmienia kierunki
Spadły natomiast wysyłki mięsa i przetworów z indyków (2 proc. do 32 tys. ton), gęsiny (11 proc. do 550 ton) oraz pozostałych produktów: podrobów, tłuszczu drobiowego (24 proc. do 7,1 tys. ton).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w wywozie wyniósł 14 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 17 proc.
Największymi odbiorcami towarów z UE w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku były RPA, Arabia Saudyjska, Benin, Hongkong i Filipiny. Eksport do Rosji był niewielki ze względu na obowiązujące embargo, a ten wielki kraj kupował we Wspólnocie jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł z kolei ok. 203 tys. ton i był o 8,6 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (53 proc. przywozu).