Ceny brojlerów kurcząt znów idą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-09-2016,12:30 Aktualizacja: 08-09-2016,13:05
A A A

Ministerstwo rolnictwa podaje, że systematycznie rosną ceny brojlerów kurcząt. Od ostatniego tygodnia czerwca do czwartego tygodnia sierpnia stawki żywca w monitorowanych zakładach poszły w górę o 0,15 zł za kilogram do 3,56 zł (4,5 proc.).

Eksperci podkreślają jednak, że nadal nie udało się osiągnąć poziomu cen z poprzedniego roku. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas donoszą, że stawki brojlerów kurcząt w czwartym tygodniu sierpnia były o 10,3 proc. niższe od średniej w analogicznym tygodniu w latach 2011-2015.

drób produkcja Unia europejska

Produkcja drobiu w UE ma swoich liderów

Rynek produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej składa się głównie z trzech sektorów. Należą do nich produkcja brojlera kurzego, indyków oraz kaczek. Oczywiście dominuje brojler, który stanowi ok. 80 procent całej...

O tej porze roku ceny zazwyczaj rosną, ale przed rokiem wzrost był większy o 1,5 pkt. proc. Obserwowane obecnie podwyżki mocno związane są ze zwiększoną podażą żywca na rynku. Z danych GUS wynika, że liczba wylęgów w pierwszym półroczu rosła i dopiero w lipcu zmniejszyła się o 5,7 proc. m/m do 85,7 mln sztuk.

Aby dokładniej ocenić sytuację na rynku drobiu należy jednak analizować liczbę wstawień. Po uwzględnieniu wymiany handlowej pisklętami jednodniowymi okazuje się, że w lipcu wstawiono do kurników ok. 81,9 mln szt. brojlerów kurcząt (-3 proc. m/m). Warto dodać, że był to drugi najniższy (po styczniu) poziom w tym roku.

Wiele wskazuje, że spadek ma charakter sezonowy i - jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej - w 2016 roku Polska nadal będzie zwiększać produkcję drobiu pozostając liderem eksportu tego mięsa we Wspólnocie.

Wzrost wytwórczości wymusza na producentach większą aktywność w poszukiwaniu alternatywnych rynków zbytu. Według danych MRiRW w pierwszym półroczu br. wyeksportowano 467,7 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych, czyli o ponad 15,6 proc. więcej niż w analogicznym czasie ubiegłego roku. Wartość sprzedaży wyniosła 3,59 mld zł (+12,4 proc. r/r).

Głównymi odbiorcami polskiego mięsa drobiowego nadal są Niemcy, którzy w pierwszym półroczu br. sprowadzili z naszego kraju 74 tys. ton (+17,7 proc. r/r).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA