Ceny brojlerów kurcząt znów idą w górę
Ministerstwo rolnictwa podaje, że systematycznie rosną ceny brojlerów kurcząt. Od ostatniego tygodnia czerwca do czwartego tygodnia sierpnia stawki żywca w monitorowanych zakładach poszły w górę o 0,15 zł za kilogram do 3,56 zł (4,5 proc.).
Eksperci podkreślają jednak, że nadal nie udało się osiągnąć poziomu cen z poprzedniego roku. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas donoszą, że stawki brojlerów kurcząt w czwartym tygodniu sierpnia były o 10,3 proc. niższe od średniej w analogicznym tygodniu w latach 2011-2015.
Produkcja drobiu w UE ma swoich liderów
O tej porze roku ceny zazwyczaj rosną, ale przed rokiem wzrost był większy o 1,5 pkt. proc. Obserwowane obecnie podwyżki mocno związane są ze zwiększoną podażą żywca na rynku. Z danych GUS wynika, że liczba wylęgów w pierwszym półroczu rosła i dopiero w lipcu zmniejszyła się o 5,7 proc. m/m do 85,7 mln sztuk.
Aby dokładniej ocenić sytuację na rynku drobiu należy jednak analizować liczbę wstawień. Po uwzględnieniu wymiany handlowej pisklętami jednodniowymi okazuje się, że w lipcu wstawiono do kurników ok. 81,9 mln szt. brojlerów kurcząt (-3 proc. m/m). Warto dodać, że był to drugi najniższy (po styczniu) poziom w tym roku.
Wiele wskazuje, że spadek ma charakter sezonowy i - jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej - w 2016 roku Polska nadal będzie zwiększać produkcję drobiu pozostając liderem eksportu tego mięsa we Wspólnocie.
Wzrost wytwórczości wymusza na producentach większą aktywność w poszukiwaniu alternatywnych rynków zbytu. Według danych MRiRW w pierwszym półroczu br. wyeksportowano 467,7 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych, czyli o ponad 15,6 proc. więcej niż w analogicznym czasie ubiegłego roku. Wartość sprzedaży wyniosła 3,59 mld zł (+12,4 proc. r/r).
Głównymi odbiorcami polskiego mięsa drobiowego nadal są Niemcy, którzy w pierwszym półroczu br. sprowadzili z naszego kraju 74 tys. ton (+17,7 proc. r/r).