Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-05-2016,14:15 Aktualizacja: 14-05-2016,14:18
A A A

Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.

"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej" - pisze IERiGŻ w swoim najnowszym raporcie.

drób, eksport drobiu, podroby drobiowe, kurczęta

Polska zwiększa udział w eksporcie unijnego drobiu

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  ...
"Rozwojowi eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - podaje Instytut.

W lutym 2016 r. sprzedano za granicę o 16,4 proc., tj. o 10,2 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.

Jak obliczają eksperci IERiGŻ eksport stanowił ok. 37 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach.

W sumie w pierwszych dwóch miesiącach tego roku eksport wzrósł 13,8 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA