Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat
Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.
"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej" - pisze IERiGŻ w swoim najnowszym raporcie.
Polska zwiększa udział w eksporcie unijnego drobiu
W lutym 2016 r. sprzedano za granicę o 16,4 proc., tj. o 10,2 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.
Jak obliczają eksperci IERiGŻ eksport stanowił ok. 37 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach.
W sumie w pierwszych dwóch miesiącach tego roku eksport wzrósł 13,8 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.