Ceny drobiu lecą w dół

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-04-2020,16:00 Aktualizacja: 28-04-2020,12:53
A A A
W krajowym skupie od połowy marca utrzymuje się spadek cen żywca drobiowego. W ślad za nim tanieje również mięso drobiowe w zbycie.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 13-19 kwietnia 2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 2,98 złotych za kilogram.
 
Ustalona cena była o 5% niższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 14% niższa niż przed miesiącem i rokiem. 
 
Notowania indyków ukształtowały się na poziomie 4,87 złotych za kg i były o 4% niższe niż w poprzednim tygodniu. 
 
żywiec drobiowy, produkcja drobiu, polskie drobiarstwo, pisklęta, mięso drobiowe, drób, koronawirus, cena drobiu

Drobiarze alarmują. Tracimy setki tysięcy złotych!

Hodowcy i producenci drobiu znajdują się obecnie w dramatycznej sytuacji. Zarówno właściciele stad zarodowych jak i producenci żywca tracą setki tysięcy złotych. Apelują o pomoc i alarmują, że w czasie pandemii koronawirusa są pozostawieni...
Cena żywca indyczego była o 11% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 13% niższa niż w analogicznym okresie 2019 r. 
 
Jak zauważają eksperci w ślad za spadkiem cen w skupie tanieje również mięso drobiowe w zbycie. 
 
W trzecim tygodniu kwietnia tuszki kurcząt uzyskały cenę 3,56 złotych za kg, to o 10% taniej niż przed tygodniem. 
 
Poziom cen był, aż o 38% niższy niż przed miesiącem oraz o 35% niższy niż przed rokiem. 
 
Średnia cena tuszek indyków wyniosła 10,06 złotych za kg i była o 5% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 9% i 6,5%.
 
Jak podaje biuro analiz w okresie styczeń-luty 2020 r. eksport produktów drobiowych osiągnął poziom 276 tys. ton, w ekwiwalencie tuszek.
 
To o 4% mniej niż przed rokiem. Wartość ich wywozu zwiększyła się o 4% i osiągnęła poziom 489,8 mln euro. Daje to ponad 2 mld złotych. 
 
Do Polski zaimportowano 24,5 tys. ton drobiu o wartości 47,2 mln euro. Było to o 20% mniej niż przed rokiem.
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA