Drób z Polski ponownie trafi do Japonii?
Drób z Polski może ponownie trafić na japoński rynek. Główny lekarz weterynarii z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej.
Ogniska ptasiej grypy ptaków u drobiu w Polsce spowodowały, że Japonia zamknęła swój rynek na drób pochodzący z naszego kraju. Dzięki interwencji KRD-IG, japońskie służby weterynaryjne są gotowe na negocjacje.
Kurczęta podrożały w lutym. W Polsce najbardziej
Główny lekarz weterynarii oficjalnie wystąpił z wnioskiem o rozpoczęcie negocjacji w sprawie powrotu możliwości eksportu polskiego drobiu do Japonii. Tamtejsze władze przekazały właśnie tę informację – podaje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.
Władze weterynaryjne Japonii mają przedstawić projekt wymogów w zakresie eksportu. Obecnie trwa proces przekazywania deklaracji ze strony zakładów drobiarskich zainteresowanych nabyciem takich uprawnień.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza od momentu odnotowania pierwszego przypadku grypy ptaków w Polsce prowadzi działania zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej, które mają ułatwić funkcjonowanie producentom i hodowcom drobiu.
Nawiązanie relacji handlowych z krajami trzecimi, które zamknęły swoje rynki na polski drób jest obecnie jednym z najważniejszych elementów tych działań. Ostatnich sukcesem było przywrócenie możliwości eksportu polskiego puchu i pierza na rynek Japonii i Tajwanu – informuje KRD-IG.
- Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów