Polskie kurczaki ruszają na podbój świata

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
08-09-2015,9:55 Aktualizacja: 09-09-2015,12:57
A A A

Polska jest unijnym liderem w produkcji drobiu. Po podbiciu unijnego rynku, nasze kurczaki zaczynają zdobywać odległe państwa, przede wszystkim w Azji i Afryce.

- Rynek unijny, gdzie trafia blisko 80 proc. drobiu sprzedawanego poza Polskę, jest coraz bardziej nasycony. Dlatego chcąc się nadal szybko rozwijać, nasze firmy muszą otworzyć się jeszcze bardziej na państwa poza Europą - mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Jacek Lewicki, prezes firmy Drosed.

gesi_drob_eksport

Polski eksport drobiu poza UE zwiększył się w I-V br. o prawie 40 proc.

Eksport drobiu z Polski poza UE zwiększył się w pierwszych pięciu miesiącach br. wobec analogicznego okresu u. br. o 38,9 proc. do 72,5 tys. ton. Polska jest trzecim co do wielkości unijnym jego eksporterem po Francji i Holandii - wynika z danych...

W pierwszej połowie bieżącego roku do krajów trzecich trafiło o 41 proc. więcej tego gatunku mięsa z Polski niż w tym czasie rok wcześniej - wynika z danych Eurostatu, na które powołuje się dziennik.

Sprzedaż do odległych państw zwiększa nasze szanse na utrzymanie pierwszego miejsca wśród unijnych producentów drobiu. W fotelu lidera zasiedliśmy w 2014 roku.

- Pozostali najważniejsi producenci unijni notują o wiele niższą dynamikę ubojów, co wpływa na coraz silniejszą pozycję polskich producentów na rynku wspólnotowym - wyjaśnia z kolei Monika Drążek, ekonomista Banku BGŻ BNP Paribas.

Nasz drób trafia przede wszystkim do Beninu, który odgrywa rolę portu przesyłowego oraz Hongkongu i Chin.

Polska zajmuje już trzecie miejsce wśród unijnych eksporterów drobiu z 13-proc. udziałem w sprzedaży. Liderem jest Francja (24 proc.) przed Holandią (20 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA