Goście z Chin przekonali się o walorach polskiego drobiu
Zakończyła się tygodniowa wizyta chińskiej delegacji w Polsce, która przede wszystkim poświęcona była współpracy między naszymi producentami drobiu, a ich potencjalnymi partnerami handlowymi z Państwa Środka.
Gospodarzem wizyty była Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza (KRD-IG), a goście z Azji spotkali się również z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Rozwoju, Agencji Rynku Rolnego oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Polska branża drobiarska liczy na Afrykę i Azję
Przez siedem dni Chińczycy rozmawiali ponadto z producentami i hodowcami drobiu oraz odwiedzali zakłady drobiarskie. Wzięli też udział w konferencji zorganizowanej w Toruniu z okazji jubileuszu 25-lecia KRD-IG, gdzie dyskutowano m.in. o wymaganiach w zakresie importu mięsa drobiowego na wielki, chiński rynek, perspektywach rozwoju branży w tym kraju, a także oczekiwaniach dotyczących oferty polskiego sektora drobiarskiego.
- Obecność chińskiej delegacji w Polsce to z pewnością bardzo ważny element w rozwoju współpracy między naszymi krajami. Takie inicjatywy pomagają określić oczekiwania tamtejszych kontrahentów i dają możliwość do zaprezentowania naszych kompetencji. W mojej ocenie misja ugruntowała przekonanie o wysokiej jakości polskiego i europejskiego drobiu, produkowanego m.in. w ramach Systemu Jakości QAFP - komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.
- Mam pewność, że przy odpowiednim wykorzystaniu naszego potencjału w przyszłości będziemy mogli myśleć już nie tylko o umacnianiu swojej pozycji w Unii Europejskiej, gdzie już dziś jesteśmy liderem, ale także o dynamicznej ekspansji na rynki państw trzecich - dodaje.
- Jestem przekonana, że polsko-chińska współpraca w zakresie eksportu drobiu ma przed sobą obiecujące perspektywy. Głównymi czynnikami, które mają wpływ na nasz wybór są jakość i bezpieczeństwo. W czasie tych kilku dni nasi delegaci mogli przekonać się o walorach polskiego mięsa drobiowego i poznać bogactwo tutejszej tradycji drobiarskiej - powiedziała z kolei Tian Yali, Dyrektor Generalny COFCO Meat, jednego z głównych producentów i zarazem importerów mięsa w Chinach.