Goście z Chin przekonali się o walorach polskiego drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
08-11-2016,11:15 Aktualizacja: 08-11-2016,15:31
A A A

Zakończyła się tygodniowa wizyta chińskiej delegacji w Polsce, która przede wszystkim poświęcona była współpracy między naszymi producentami drobiu, a ich potencjalnymi partnerami handlowymi z Państwa Środka.

Gospodarzem wizyty była Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza (KRD-IG), a goście z Azji spotkali się również z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Rozwoju, Agencji Rynku Rolnego oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.

drób, mięso drobiowe, eksport mięsa, eksport drobiu, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza

Polska branża drobiarska liczy na Afrykę i Azję

27 października w Toruniu zakończyła się konferencja "Polski sektor drobiarski w odpowiedzi na wyzwania współczesnego rynku". Wydarzenie było trzecią odsłoną cyklu obchodów związanych z Rokiem 25-lecia Krajowej Rady...

Przez siedem dni Chińczycy rozmawiali ponadto z producentami i hodowcami drobiu oraz odwiedzali zakłady drobiarskie. Wzięli też udział w konferencji zorganizowanej w Toruniu z okazji jubileuszu 25-lecia KRD-IG, gdzie dyskutowano m.in. o wymaganiach w zakresie importu mięsa drobiowego na wielki, chiński rynek, perspektywach rozwoju branży w tym kraju, a także oczekiwaniach dotyczących oferty polskiego sektora drobiarskiego.

- Obecność chińskiej delegacji w Polsce to z pewnością bardzo ważny element w rozwoju współpracy między naszymi krajami. Takie inicjatywy pomagają określić oczekiwania tamtejszych kontrahentów i dają możliwość do zaprezentowania naszych kompetencji. W mojej ocenie misja ugruntowała przekonanie o wysokiej jakości polskiego i europejskiego drobiu, produkowanego m.in. w ramach  Systemu Jakości QAFP - komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

- Mam pewność, że przy odpowiednim wykorzystaniu naszego potencjału w przyszłości będziemy mogli myśleć już nie tylko o umacnianiu swojej pozycji w Unii Europejskiej, gdzie już dziś jesteśmy liderem, ale także o dynamicznej ekspansji na rynki państw trzecich - dodaje.

- Jestem przekonana, że polsko-chińska współpraca w zakresie eksportu drobiu ma przed sobą obiecujące perspektywy. Głównymi czynnikami, które mają wpływ na nasz wybór są jakość i bezpieczeństwo. W czasie tych kilku dni nasi delegaci mogli przekonać się o walorach polskiego mięsa drobiowego i poznać bogactwo tutejszej tradycji drobiarskiej - powiedziała z kolei Tian Yali, Dyrektor Generalny COFCO Meat, jednego z głównych producentów i zarazem importerów mięsa w Chinach.

Poleć
Udostępnij