Polscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni
Polski eksport drobiu rośnie systematycznie od lat. Dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiowymi wyniosło przed rokiem około 1,696 mln euro i o 22 proc. przekroczyło wynik z 2014 roku.
Wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 18 proc. do 951 tys. ton, a jego wartość poszła w górę o 20 proc. do ok. 1,936 mld euro. Średnia jednostkowa stawka wywozu przez rok wzrosła o 1,6 proc. do 2,04 euro za kilogram - informuje FAMMU/FAPA.
Polski drób i makarony będą promowane na świecie
Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe - wysyłki zwiększyły się o 18 proc. do ok. 840 tys. ton, a ich wartość o 20 proc. do 1,638 mld euro. Bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu (+23 proc. do 81 tys. ton/+25 proc. do 221 mln euro).
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z tego gatunku mięsa były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były natomiast Hongkong i Benin, a także Chiny, gdzie wartość sprzedaży wzrosła przez rok prawie trzykrotnie.
W imporcie dominował z kolei żywiec drobiowy (+4 proc. do 149,7 mln euro). Najważniejszymi dostawcami do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Przywóz mięsa drobiowego obniżył się o 8 proc. do 34,6 tys. ton, ale jego wartość... wzrosła o 13 proc. do 61,4 mln euro.