Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 112 pasujących wyników.
Branża mięsna: wartość eksportu wołowiny od stycznia do kwietnia br. wyniosła 776 mln euro
Wartość eksportu wołowiny od stycznia do kwietnia wyniosła 776 mln euro. Jest to wzrost o 6.5 proc. rdr i wygląda na to, że jesteśmy w stanie pobić roczny rekord, który wynosi obecnie 2,2 mld...
więcejWzory świadectw dla eksportu mięsa do Egiptu
Wzory świadectw dla mięsa drobiowego i wołowego na eksport do Egiptu zostały uzgodnione, co oznacza, że polskie firmy mogą rozpocząć tam jego eksport - poinformował PAP zastępca głównego...
więcejUnia kupuje mniej produktów z wołowiny
Komisja Europejska poinformowała w najnowszym raporcie, że od stycznia do listopada 2015 roku kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa 297,7 tys. ton produktów z wołowiny oraz...
więcejEksport i import wołowiny idzie w górę
W pierwszej połowie bieżącego roku kraje Wspólnoty sprowadziły 162,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To zaledwie o... 0,01 proc. więcej niż przed rokiem....
więcejOżywienie w eksporcie na rynku wołowiny
W styczniu i lutym sprzedaż nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski poszła w górę o prawie 12 procent do 47,9 tysiąca ton. Tak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, na które...
więcejWołowina drożeje. Tak jest od jesieni
Marzec był kolejnym miesiącem, w którym w górę szły ceny wołowiny w krajach Unii Europejskiej. Stawki rosną już od jesieni 2014 roku. Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa w...
więcejRośnie eksport, spada import wołowiny
Od stycznia do listopada 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 305,5 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,4 proc. mniej niż przed rokiem. Tak wynika...
więcejWołowina z Polski trafi do Wietnamu
Wołowina z Polski oraz produkty wytworzone z tego mięsa trafią na wietnamski rynek. Starania o jego otwarcie trwały 6 lat. – Kilka miesięcy w ramach działań Funduszu Promocji Mięsa Wołowego...
więcejPolskie bydło i wołowina trafią na kolejne rynki
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował komunikaty dotyczące eksportu polskiej wołowiny oraz zwierząt do Turcji, a także samego mięsa na Filipiny. GIW poinformował, że strona turecka...
więcejPolscy producenci wołowiny mogą dużo stracić na Brexicie
Producenci mięsa wołowego z coraz większym niepokojem patrzą na możliwość bezumownego Brexitu. Straty polskich hodowców mogą być większe niż te wywołane kryzysem związanym z pandemią...
więcejWołowina z Polski trafi do Serbii
Wołowina wyprodukowana w Polsce może ponownie trafić na serbski rynek. Służby weterynaryjne Polski i Serbii porozumiały się w tej sprawie. Służby weterynaryjne Polski i Serbii 12 maja 2020 r....
więcejWołowina z Polski wraca na utracone rynki
Wołowina z Polski powoli wraca na rynki, które zostały utracone wskutek kryzysu wizerunkowego związanego z tzw. krowami leżakami. Wybuchł on w styczniu 2019 roku. Mięso wołowe i produkty...
więcejCeny wołowiny przestały spadać. Hodowcy mogą odetchnąć z ulgą?
W połowie lipca 2019 r. przestały spadać ceny wołowiny notowane od początku br. zarówno w Polsce jak i na rynku unijnym - poinformował wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski. W opinii...
więcejBydło drożeje. Rynek wołowiny wychodzi z dołka?
Rynek wołowiny powoli zaczyna wychodzić z dołka. Ceny skupu bydła mięsnego i mieszańcowego oraz buhajów mlecznych rosną, choć wciąż są jeszcze niższe niż przed rokiem. Ceny bydła mięsnego w...
więcejBruksela i Waszyngton podpisały porozumienie ws. wołowiny
UE i USA podpisały ostateczne porozumienie ws. eksportu amerykańskiej wołowiny - oznajmił w piątek prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump, nazywając to "dużym postępem"....
więcejCeny żywca wołowego lecą w dół. Kto odpowiada za kryzys?
Rekordowo niskie ceny skupu bydła to wynik w dużej mierze problemów z eksportem, na który trafia blisko 80 proc. polskiej produkcji. Nadwyżki irlandzkiej wołowiny oraz perturbacje w...
więcejProducenci bydła: to porozumienie uderzy w hodowców i konsumentów
Porozumienie Unii Europejskiej z Mercosur uderzy w rodzinne gospodarstwa hodowli bydła i europejskich konsumentów - oceniła w stanowisku Rada Sektora Wołowiny. Chodzi o zwarte kilka dni temu...
więcejPolska wołowina podbije Chiny? Zdobycie tego rynku jest piekielnie trudne
Licząca blisko 1,4 mld ludności Chińska Republika Ludowa to jeden z kluczowych rynków dla producentów żywności na świecie. W Chinach chce sprzedawać każdy, bo tamtejsze ceny gwarantują...
więcejPogłowie bydła w Australii maleje. Kryzys na rynku mleka i wołowiny
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na podstawie informacji organizacji Meat and Livestock Australia informuje, że w kraju tym prognozowany jest największy od 10 lat...
więcejCzechy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny
Czechy o północy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny, co oznacza, że od środy importerzy nie będą musieli sprawdzać mięsa na obecność salmonelli - poinformowało we wtorek...
więcejWołowina znów drożeje. Zawirowania na bardzo stabilnym rynku
Początek bieżącego roku to okres dużych zawirowań na polskim rynku wołowiny. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w Kalinowie na Mazowszu odbiła się szerokim echem w...
więcejPrzez nielegalny ubój Polska straci potężne miliony
Afera z nielegalnym ubojem bydła już popsuła wizerunek polskiej branży sektora wołowiny. Potężne straty finansowe już liczone są w setkach milionów złotych. Rząd zapowiada kary,...
więcejLekarze weterynarii przed prokuraturą. Trwa audyt unijnych inspektorów
Powiatowy lekarz weterynarii odpowiedzialny za kontrolę ubojni, w której łamano prawo został już zwolniony. Inspekcja rozwiązała umowę z lekarzami, którzy nadzorowali ten zakład....
więcejPolska eksportuje ponad 80 procent wyprodukowanej wołowiny
Polska sprzedaje zagranicę ponad 80 proc. wyprodukowanej wołowiny, jej eksport jest kluczowy dla opłacalności tej produkcji - powiedział PAP prezes Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła...
więcejPolska wołowina w cenie, a popyt wciąż rośnie
Polska wołowina nadal jest w cenie. Popyt na to mięso w Europie, ale także poza nią, wciąż rośnie. Dzieje się tak głównie ze względu na możliwość zakupu mięsa pochodzącego z ubojów...
więcejŻywiec wołowy drożeje od dwóch lat. Stawki napędza wyższy eksport
Od grudnia 2016 roku nieprzerwanie drożeje żywiec wołowy, choć dynamika wzrostu wykazuje tendencję do obniżek. Według GUS w październiku przeciętna cena skupu bydła była wyższa o 1,1 proc. rok do...
więcejRośnie eksport wołowiny i cielęciny
Od stycznia do końca sierpnia Polska wyeksportowała 324 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz). To odpowiednio o 1 i 12 proc., więcej niż przed rokiem - wynika z...
więcejHodowcy bydła w Argentynie w głębokim kryzysie
Rynek produkcji mięsa wołowego w Argentynie przeżywa poważny kryzys. Mięso to coraz rzadziej znajduje się w jadłospisie tamtejszych konsumentów. A to przecież kraj, który słynie z...
więcejPolska wołowina jedzie na Białoruś. Wszystkie zakazy zostały zniesione
Wiceministrowie rolnictwa Polski i Białorusi, Szymon Giżyński i Iwan Silhiń, poinformowali, że usunięte zostały przeszkody, jakie napotykał polski eksport wołowiny. W Mińsku odbyło się VII...
więcejUbój rytualny w Polsce nie zostanie zakazany?
Zakaz uboju rytualnego prawdopodobnie nie zostanie wprowadzony w Polsce. Jak podaje TVP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o tym, że wycofany zostanie projekt nowelizacji...
więcejUbój rytualny zakazany? To wyrok dla polskich hodowców
Projekt Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt niesie ze sobą zakaz uboju rytualnego. Ten z kolei oznacza zmniejszenie wielkości produkcji bydła mięsnego i wykluczenie krajowej wołowiny z...
więcejResort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny
Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił...
więcejEksport wołowiny rośnie. W kraju zostaje niewiele mięsa
Polski rynek wołowiny bardzo uzależniony jest od eksportu. Ponad 83 proc. mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w kraju trafia bowiem na rynki zagraniczne. Jak wynika z danych...
więcejProducenci wołowiny przeciw zakazaniu uboju rytualnego. Już policzyli straty
Producenci wołowiny są przeciwni wprowadzeniu zakazu uboju rytualnego, który zakłada poselski projekt ustawy o ochronie zwierząt - wynika ze stanowiska Rady Sektora Wołowiny. Podkreślają, że...
więcejCena wołowiny pnie się w górę. Wszystko przez rosnący eksport
Cena żywca wołowego w październiku br. wyniosła 6,56 zł za kg i była o 6 proc. wyższa niż w lipcu i o 8 proc. wyższa niż przed rokiem. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy Polska wyeksportowała o 8...
więcejSą nowe prognozy dla rynku wołowiny. Eksperci nie przewidują wstrząsów
Unijna produkcja wołowiny w 2017 roku będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie i wyniesie 7,89 tysięcy ton - prognozują eksperci Komisji Europejskiej. W ostatnich trzech latach wytwórczość...
więcejSpożycie wołowiny w Polsce wzrosło. A jej jakość i cena?
Wołowina w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jednak bez poprawy jej jakości i powtarzalności dostaw oraz obniżki cen mięso to wciąż będzie przegrywać z konkurencyjnym drobiem i...
więcejNa rynku wołowiny od lat nie było tak dobrze
W sierpniu o 4,8 proc. do 6,36 zł za kilogram wzrosła w kraju przeciętna cena skupu bydła - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. To najwyższy poziom od kwietnia 2013 roku. Jedną z...
więcejWołowina w Polsce jest prawie najtańsza w Europie
W ostatnim tygodniu sierpnia za kilogram żywca wołowego w Polsce płacono 6,44 zł - wynika z notowań ministerstwa rolnictwa. To o 3,4 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i blisko o 6 proc. powyżej...
więcejSprzedajemy więcej wołowiny. Kierunek Unia Europejska
Eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski w pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku przekroczył 150 tys. ton i był o 3,2 proc. większy niż 12 miesięcy wcześniej. Wpływy ze sprzedaży wzrosły z...
więcejProducenci wołowiny zależni od eksportu. A konkurencja rośnie
Polscy producenci wołowiny od lat żyją dzięki eksportowi bowiem w kraju konsumenci rzadko sięgają po ten gatunek mięsa. Rozwój sektora jest więc równoznaczny ze zdecydowanym...
więcejEksport wołowiny dynamiczne rośnie
W pierwszym kwartale 2017 roku wolumen eksportu bydła i produktów wołowych z Unii Europejskiej w ekwiwalencie tuszy wyniósł 175,3 tys. ton. To aż o 19,2 proc. więcej niż w tym samym...
więcejBydło mięsne będzie droższe, bo Polska jest wolna od BSE
Eksport polskiej wołowiny wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie i gwarantuje producentom bydła mięsnego stabilne ceny. Te wkrótce mogą być jednak jeszcze wyższe w wyniku uzyskania przez nas...
więcejSą najnowsze prognozy dla rynku wołowiny. Produkcja będzie wyższa
W 2017 r. kraje Wspólnoty wyprodukują (netto) 7 mln 960 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - prognozują w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej....
więcejWołowina potaniała w marcu
W marcu w krajach Unii Europejskiej przestała drożeć wołowina. Tym samym zatrzymany został zapoczątkowany późną jesienią 2016 roku trend wzrostowy. Średnia cena reprezentatywna tego gatunku...
więcejUnia sprowadza coraz więcej wołowiny
W 2016 roku (bez grudnia) kraje Unii Europejskiej sprowadziły 309,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,9 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksperci Komisji...
więcejWołowina w styczniu ponownie drożała
W pierwszym miesiącu nowego roku ceny wołowiny w krajach Unii Europejskiej nadal rosły. To kontynuacja trendu zapoczątkowanego późną jesienią 2016 roku. W styczniu 100 kilogramów tego...
więcejHandel mięsem oraz żywcem wołowym ma się dobrze
Od stycznia do końca października kraje Wspólnoty sprowadziły 278,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksperci Komisji...
więcejPolskim producentom wołowiny sprzyja wysoki kurs euro
Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Na naszym rynku wciąż trudno dostępna jest dobra jakościowo wołowina, której...
więcejRynek wołowiny. Prognozy nie napawają optymizmem
W 2016 roku Unia Europejska wyprodukuje 8 mln 150 tys. ton mięsa wołowego (brutto), czyli o 3,3 proc. więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku wytwórczość utrzyma się na wysokim poziomie,...
więcejW Polsce najszybciej rośnie liczba ubojów bydła
Według najnowszych danych Brukseli w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. wolumen ubojów bydła (w wadze schłodzonej poubojowej) w UE zwiększył się w skali roku o 140 tys. ton (2,8 proc.) do...
więcejWołowina w Polsce tanieje wolniej niż w Unii
Ceny wołowiny w Polsce spadają wolniej niż w UE. W październiku w relacji rocznej stawki obniżyły się u nas 0,7 proc., co dziwi ekspertów bowiem liczba ubojów mocno poszła w...
więcejBruksela będzie promować na świecie wołowinę
Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa zapowiedział, że Komisja Europejska przeznaczy w przyszłym roku 4 miliony euro na promocję sprzedaży mięsa wołowego na rynkach trzecich. ...
więcejMamy najnowsze prognozy dla rynku wołowiny
W 2016 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukują 7 mln 916 tys. ton mięsa wołowego netto, czyli o 2,6 proc. więcej niż rok wcześniej - podają w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej....
więcejPolska trzecim eksporterem wołowiny
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wolumen eksportu wołowiny z UE w ekwiwalencie tuszy wyniósł 385,6 tys. ton i był o 55,4 tys. ton (16,8 proc.) większy niż rok wcześniej. Jednym z czołowych...
więcejUnia eksportuje i importuje coraz więcej mięsa i żywca wołowego
W pierwszej połowie bieżącego roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły w ekwiwalencie mięsa blisko 169 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,3 proc. więcej niż rok...
więcejWołowina z Polski zdobywa kolejne rynki. Ceny bydła mogą pójść w górę
Zakłady mięsne z Polski mogą eksportować do Arabii Saudyjskiej nie tylko tusze wołowe ale także przetwory na bazie tego mięsa - informuje TVP 1. To kolejny rynek, który w ostatnim...
więcejPolska wołowina trafi do Arabii Saudyjskiej. To już pewne
Główny Inspektorat Weterynarii uzgodnił ostatecznie z Saudyjskim Urzędem do spraw Żywności i Leków warunki eksportu naszej wołowiny do Arabii Saudyjskiej. Nic już zatem nie stoi na...
więcejBydło mięsne będzie coraz droższe?
Hodowla bydła mięsnego w Polsce staje się coraz popularniejsza, ale nadal nawet w części nie dorównuje produkcji mleka. Tymczasem coraz więcej krajów chce importować naszą wołowinę....
więcejEksport wołowiny rośnie, ale sytuacja może się szybko zmienić
Na razie producenci wołowiny zacierają ręce. Eksport tego mięsa z Polski dynamicznie rośnie, ale w dalszej części roku może spadać - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. "Konkurencyjność...
więcejPolska wołowina trafi do Maroka
Mięso i produkty wołowe pochodzące z Polski będą mogły być eksportowane do Królestwa Maroka od 1 sierpnia 2016 r. – informuje Główny Lekarz Weterynarii. Zatwierdzenie świadectwa...
więcejPopyt na unijną wołowinę rośnie
Unijny eksport mięsa wołowego w okresie styczeń – kwiecień 2016 r. był o 12 proc. większy niż przed rokiem i wyniósł 204 tys. ton. Największe zainteresowanie tym gatunkiem mięsa...
więcejPolska wołowina trafi do Arabii Saudyjskiej
Główny Inspektorat Weterynarii 19 lipca uzyskał uprawnienia do nadawania we współpracy z Saudyjskim Urzędem ds. Żywności i Leków (SFDA) uprawnień eksportowych polskim...
więcejUnia szerzej się otwiera się na wołowinę
Komisja Europejska zniosła zakaz importu świeżej wołowiny z regionów Argentyny wzdłuż granicy z Boliwią i Paragwajem, uznanego przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) za strefę...
więcejHandel mięsem oraz żywcem wołowym w pierwszym kwartale
Unia Europejska sprowadziła w pierwszym kwartale bieżącego roku 76,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 0,4 proc. więcej niż przed rokiem. Eksperci Komisji...
więcejWołowina z Polski ponownie trafi do Turcji
Turcja wznawia zakupy polskiej wołowiny. To dobra informacja dla krajowych producentów tego mięsa, ponieważ turecki rynek jest bardzo chłonny. Jak informuje TVP 1 wskutek tej decyzji już...
więcejRosja zniesie embargo na import wołowiny?
Wołowina znajduje się na liście produktów, których europejscy producenci nie mogą eksportować do Rosji. Być może wkrótce się to zmieni. Jak informuje TVP 1 rosyjski rząd...
więcejWołowina z Polski będzie eksportowana do Egiptu
Mięso wołowe z trzech zakładów mięsnych z Polski trafi do Egiptu. W kolejce ustawiają się już kolejne, a uzyskanie przez nie zgody na sprzedaż swoich produktów do tego kraju wydaje się...
więcejUnia kupuje i sprzedaje więcej wołowiny
W styczniu i lutym Unia Europejska sprowadziła 48,9 tysięcy ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono...
więcejRośnie eksport polskiej wołowiny
W tym roku eksport konkurencyjnej cenowo wołowiny z Polski może dalej rosnąć - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. Jak piszą w najnowszym raporcie w 2016 roku, przy konkurencyjnych...
więcejWołowina wciąż tanieje w UE. Ale u nas ceny poszły w górę
Marzec był kolejnym miesiącem, w którym spadały ceny wołowiny w krajach Unii Europejskiej. Za ten gatunek mięsa płacono w minionym miesiącu o 1 proc. mniej niż w lutym i o 2,5 proc. poniżej...
więcejProdukcja wołowiny rośnie. A będzie jeszcze lepiej
Kraje Unii Europejskiej wyprodukowały przed rokiem 7 mln 719 tys. ton mięsa wołowego netto. To o 2,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksperci Komisji Europejskiej podają, że to wynik większej liczby...
więcejWzrósł eksport i opłacalność produkcji mięsa wołowego
Cena skupu żywca wołowego w styczniu wyniosła 6,10 zł za kg, to o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. Jednocześnie cena paszy spadła o 3,8 proc. r/r. W rezultacie wzrosła opłacalność produkcji mięsa...
więcejHandel mięsem i żywcem wołowym - rośnie eksport, spada import
Kraje Wspólnoty sprowadziły w ubiegłym roku w ekwiwalencie mięsa 322,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 2,9 proc. mniej niż rok wcześniej. Najwięcej tego...
więcejŻywiec wołowy podrożał. Wzrosła liczba ubojów bydła
Ministerstwo rolnictwa podało, że ceny zakupu bydła rzeźnego w ubojniach wyniosły w 2015 roku średnio 5,97 zł za kilogram. To o 3,2 proc. więcej niż przed rokiem. Eksperci podkreślają, że w...
więcejHandel mięsem oraz żywcem wołowym. Są najnowsze dane
Od stycznia do października 2015 roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły 268,9 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,4 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego...
więcejKonsumpcja wołowiny w Polsce najniższa w Europie
Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 1,7 kg mięsa wołowego. Spożycie w Polsce jest o ponad dziesięć razy niższe od średniej dla Unii Europejskiej. Dlatego krajowi producenci stawiają na...
więcejMiliony euro na promocję wołowiny
W 2016 roku państwa UE dysponować będą budżetem w wysokości ponad 111 mln euro na działania związane z promocją produktów rolnych i rolno-spożywczych. Docelowo w 2019 roku kwota wsparcia ma...
więcejProdukcja wołowiny idzie w górę. Jest na wysokim poziomie
Komisja Europejska prognozuje, że w bieżącym roku kraje Wspólnoty wyprodukują 7 mln 857 tys. ton wołowiny. To o 2,5 procenta więcej niż rok wcześniej. Eksperci z Brukseli szacują, że w...
więcejNa rynku wołowiny Polska jest coraz ważniejszym graczem
Od początku roku mocno w górę idzie sprzedaż wołowiny z Polski. W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku eksport nieprzetworzonego mięsa zwiększył się o 16,5 proc. do 237,3 tys. t....
więcejImport wołowiny spada, eksport rośnie
Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej...
więcejBrazylia chce wyprzedzić USA
Wołowina z Bazylii ma zdominować rynek światowy za 5 lat. Tak uważa tamtejszy związek eksporterów mięsa (Abiec), który podał, że w 2020 roku brazylijska wołowina będzie na rynku...
więcejPo kilku latach spadków rośnie produkcja wołowiny
W 2014 roku w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano 7 mln 546 tys. ton mięsa wołowego. To o 2,1 proc. więcej niż rok wcześniej. Tak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej, na...
więcejLepsze wyniki w eksporcie mięsa
W pierwszych trzech kwartałach br. przychody z eksportu mięsa były o 6 proc. wyższe niż rok wcześniej. Jest to rezultat m.in. kampanii promocyjnych prowadzonych przez UPEMI za granicą - skomentował...
więcejPFHBiPM przeciwna zakazom uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych
Zakaz uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje utratę najbardziej korzystnych kontraktów oraz zmniejszenie i tak już niskiej opłacalności produkcji. Przyczyni się...
więcejUbój rytualny. Organizacje nie chcą zmian przepisów, a resort milczy
Organizacje rolnicze i branżowe są przeciwne proponowanym zmianom przepisów dotyczących uboju rytualnego. Ubój wykonywany zgodnie z zasadami religijnymi dotyczy bydła i drobiu. Dzięki...
więcejProdukcja wołowiny zwiększy się szybciej niż mięsa ogółem
Produkcja wołowiny na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 1,9 proc. do 69,6 mln ton (w masie tuszy). Oznacza to, że wytwórczość tego gatunku będzie rozwijała się szybciej niż mięs...
więcejMRiRW: sektor wołowiny najbardziej stabilnym wśród rynków mięsa
Utrzymanie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynkach zagranicznych to jedno z najważniejszych wyzwań dla tego sektora naszej produkcji mięsnej – przekonuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju...
więcejWspółpraca w dziedzinie rolnictwa idzie w dobrym kierunku
Grzegorz Puda, minister rolnictwa spotkał się z Tal Ben-Ari Yaalon, chargé d’affaires Ambasady Izraela w Polsce. Podczas rozmowy podsumowano dotychczasową współpracę w dziedzinie...
więcejUnia jest niewydolna. Szef resortu nie szczędzi słów krytyki
- Dotychczasowe działania UE w sprawie koronawirusa pokazały, że jest ona niewydolna. Decyzje są spóźnione i nieadekwatne do sytuacji, pandemia obnażyła powolność reakcji i biurokracji. Dziś...
więcejWprowadzili czasowe ograniczenia na import polskiej żywności
Służby weterynaryjne Arabii Saudyjskiej i Białorusi wprowadziły czasowe ograniczenie importu polskiej żywności - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii. W pierwszym przypadku ...
więcejBrexit niebezpieczny dla brytyjskich producentów wołowiny
Elizabeth Truss, brytyjska sekretarz stanu ministerstwa środowiska, żywności oraz obszarów wiejskich przekonuje, że wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może być niebezpieczne dla...
więcejLitwa zwiększyła eksport mięsa halal
W minionym roku Litwa wyeksportowała 420 ton wołowiny wyprodukowanej zgodnie zasadami uboju rytualnego. Stanowiło to około 11 proc. całego mięsa wołowego wywiezionego z tego kraju (3770 ton). Blisko...
więcejEksport wołowiny spada
W marcu Australia wyeksportowała 90,7 tys. ton wołowiny, czyli o 6 proc. mniej niż przed rokiem. Spadek odzwierciedlał redukcję podaży tego gatunku mięsa na krajowym rynku. Eksperci podkreślają...
więcejNowy rząd pomógł eksporterom wołowiny
Nowa ekipa rządząca Argentyną zniosła wiele barier handlowych, które blokowały dotychczas rozwój eksportu wołowiny. Po wprowadzonych zmianach sprzedaż tego gatunku mięsa poszła w...
więcejChcą eksportować wołowinę do Arabii Saudyjskiej
Ukraina zamierza uruchomić eksport wołowiny do Arabii Saudyjskiej. Wkrótce do naszego wschodniego sąsiada mają zawitać arabscy inspektorzy, którzy skontrolują zakłady zainteresowane...
więcejSprzedają znacznie mniej wołowiny niż przed rokiem
W lutym Australia wyeksportowała zaledwie 74,8 tys. ton mięsa wołowego. To o 18 proc. mniej niż przed rokiem, a spadek jest wynikiem redukcji podaży na krajowym rynku. Eksperci podkreślają zarazem,...
więcejEksport wołowiny na stabilnym poziomie
W 2016 roku Brazylia sprzedała 1,08 mln ton świeżego mięsa wołowego. To niemal tyle samo co rok wcześniej. Mocno w górę poszedł eksport na rynki otwarte w 2015 r., czyli do Chin i Arabii...
więcejSprzedają coraz więcej wołowiny
Od stycznia do końca listopada minionego roku Stany Zjednoczone sprzedały 1 mln 70 tys. ton wołowiny. To o 10 proc. więcej niż rok wcześniej, ale wartość eksportu spadła o 1,2 proc. do 5 mld 723 mln...
więcejSpada eksport wołowiny. I szybko lepiej nie będzie
W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku Australia wyeksportowała 928,8 tys. ton mięsa wołowego. Mimo znacznego spadku wywozu w porównaniu z ubiegłym rokiem, był to czwarty najwyższy wynik...
więcejAmerykanie sprzedają coraz więcej wołowiny
Od stycznia do października 2016 roku eksport wołowiny z USA zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. o 8,9 proc. do prawie 955 tys. ton. Wartość sprzedaży spadła jednak o...
więcejBrytyjczycy otwierają chiński rynek na wołowinę
Brytyjscy producenci wołowiny są krok bliżej od uruchomienia eksportu mięsa wołowego wysokiej jakości do Chin. Na Wyspach gościła delegacja chińskich urzędników, której zaprezentowano...
więcejIndie największym eksporterem mięsa wołowego na świecie
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku Indie sprzedały 903 tys. ton mięsa wołowego (głównie z bawołów) i wśród największych eksporterów na świecie wyprzedziły...
więcejSpada produkcja i eksport mięsa wołowego
W sezonie 2015/2016 Nowa Zelandia wyprodukowała około 633 tys. ton mięsa wołowego. To o 4 proc. mniej niż w poprzednim roku handlowym. Na spadek wytwórczości złożyła się 2 proc....
więcejSprzedają więcej wołowiny, ale mniej zarabiają
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku Stany Zjednoczone sprzedały prawie 850 tys. ton wołowiny. To o 8,5 proc. więcej niż przed rokiem, ale wartość eksportu spadła o 4,7 proc. do 4 mld 545...
więcejAustralia sprzedaje znacznie mniej wołowiny
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku Australia wyeksportowała 842 tys. ton mięsa wołowego. To o 22 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem. Spadek wysyłek jest konsekwencją redukcji...
więcejAustralia dawno nie sprzedała tak mało wołowiny
We wrześniu Australijczycy wyeksportowali 75,4 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego. Miesięczny wywóz po raz pierwszy od lutego 2012 roku nie przekroczył 80 tys. ton. Stopniowa redukcja...
więcejKazachstan inwestuje miliony w odbudowę sektora wołowiny
Władze Kazachstanu przeznaczą 150 milionów dolarów na program odbudowy sektora wołowiny, aby w niedalekiej przyszłości stać się największym eksporterem tego gatunku mięsa wśród...
więcejWołowina z USA powróciła na rynek RPA
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) poinformował, że pierwszy transport mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych dotarł do Republiki Południowej Afryki. Eksperci przypominają, że 7...
więcejDania będzie mogła wznowić eksport wołowiny do Japonii
Japonia zniosła wprowadzone w 2001 roku embargo na duńską wołowinę w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Wcześniej Japończycy zdecydowali się na otwarcie swojego rynku na...
więcejWołowina z Europy wróci do Kanady. Ale nie z Polski
Kanadyjski rząd podjął decyzję o otwarciu - po 19 latach przerwy - rynku dla eksporterów wołowiny z 19 krajów Unii Europejskiej. Kanada zamknęła swój rynek na dostawy mięsa...
więcejFrancja będzie eksportować wołowinę do Singapuru
Decyzja o zniesieniu zakazu importu zapadła po spotkaniach francuskiego ministra ds. rolnictwa oraz sekretarza stanu ds. handlu z ambasadorami Arabii Saudyjskiej, Australii, Brazylii, Chile, Chin,...
więcej