Popyt na unijną wołowinę rośnie
Unijny eksport mięsa wołowego w okresie styczeń – kwiecień 2016 r. był o 12 proc. większy niż przed rokiem i wyniósł 204 tys. ton. Największe zainteresowanie tym gatunkiem mięsa wykazują kraje azjatyckie oraz Turcja.
Najwięcej produktów wołowych i cielęcych z Unii Europejskiej trafiło do Turcji, aż 9 proc., to o 81 proc. więcej niż przed rokiem – informują analitycy z Agencji Rynku Rolnego.
Popyt na wołowinę wzrósł również wśród mniejszych odbiorców, do których należy Libia, Filipiny oraz Rosja. Nadal ważnym odbiorcą tego mięsa jest Hongkong, gdzie trafia 8 proc. wołowiny, Liban 7 proc. i Izrael 6 proc.
W okresie od stycznia do kwietnia b.r. import wołowiny do Unii Europejskiej wyniósł 109 tys. ton i był o 3 proc. mniejszy niż w tym samym okresie 2015 r. Wołowina trafia głównie od największych światowych eksporterów, czyli Brazylii, Urugwaju, Argentyny oraz Australii.