Eksport wołowiny dynamiczne rośnie
W pierwszym kwartale 2017 roku wolumen eksportu bydła i produktów wołowych z Unii Europejskiej w ekwiwalencie tuszy wyniósł 175,3 tys. ton. To aż o 19,2 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Eksperci Komisji Europejskiej informują, że szczególnie wysoką (53 proc.) dynamikę wzrostu sprzedaży odnotowano w przypadku mięsa mrożonego, a wolumen wywozu na rynki pozaunijne w masie tuszy wyniósł 38,1 tys. ton. Eksport mięsa świeżego i schłodzonego poszedł w górę natomiast o 18 proc. do 26,5 tys. ton - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Produkcja wołowiny wysokiej jakości kluczem do sukcesu branży
Wysyłki podrobów wołowych zwiększyły się z kolei w omawianym okresie o 26 proc. do 52,6 tys. ton. Spadł za to eksport zwierząt żywych - o 3 proc. do 43,1 tys. ton (w ekwiwalencie tuszy).
W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku wartość sprzedanego przez Wspólnotę bydła i produktów wołowych wyniosła 522,5 mln euro i była o 13 proc. większa niż w analogicznym czasie przed rokiem. Największym odbiorcą towarów był Hongkong, gdzie trafiło 20,5 tys. ton produktów w ekwiwalencie tuszy (+63 proc. r/r).
Wolumen eksportu wołowiny z Polski na rynki pozaunijne zwiększył się natomiast aż o 41 proc. do 18,3 tys. ton. Eksperci podkreślają jednak, że według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) wywóz nieprzetworzonego mięsa wzrósł zaledwie o 2 proc. do 88,7 tys. ton (w masie produktu).
- Książki warte polecenia: Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii