Handel mięsem oraz żywcem wołowym w pierwszym kwartale
Unia Europejska sprowadziła w pierwszym kwartale bieżącego roku 76,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 0,4 proc. więcej niż przed rokiem.
Eksperci Komisji Europejskiej informują, że najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie z Brazylii (34,5 tys. ton), Urugwaju (11,7 tys. ton) oraz Argentyny (9,5 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 73,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym czasie sprowadzono także 6,6 tys. ton wołowiny z Australii, 4,8 tys. ton z USA oraz 2,4 tys. ton z Nowej Zelandii.
Produkcja mięsa na świecie idzie w górę
Od stycznia do końca marca kraje ugrupowania wyeksportowały natomiast ponad 148 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 11,4 proc. więcej niż przed rokiem.
W górę poszedł wywóz do Turcji, Izraela, Norwegii, Libii, Chin i na Filipiny. Mniej towarów wysłano z kolei do Hongkongu, Libanu, Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Szwajcarii oraz Algierii.
W pierwszych kwartale br. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (20,9 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) można stwierdzić, że Wspólnota była w tym czasie importerem netto.