Unia eksportuje i importuje coraz więcej mięsa i żywca wołowego
W pierwszej połowie bieżącego roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły w ekwiwalencie mięsa blisko 169 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,3 proc. więcej niż rok wcześniej.
Eksperci z Komisji Europejskiej podali, że najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (74,2 tys. ton), Urugwaju (25,1 tys. ton) oraz Argentynie (22,7 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do UE wyniósł 72,1 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym czasie sprowadzono też m.in. 15,6 tys. ton wołowiny z Australii, 9,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 5,8 tys. ton z Nowej Zelandii.
Od stycznia do końca czerwca państwa Wspólnoty wyeksportowały natomiast ponad 329,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), czyli o 18,9 proc. więcej niż przed rokiem.
W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu tymi produktami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-47,1 tys. ton) w handlu samym mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) UE była w tym czasie importerem netto tego gatunku.