Czechy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
26-03-2019,18:40 Aktualizacja: 26-03-2019,19:51
A A A

Czechy o północy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny, co oznacza, że od środy importerzy nie będą musieli sprawdzać mięsa na obecność salmonelli - poinformowało we wtorek czeskie ministerstwo rolnictwa.

kontrola żywności, bezpieczeństwo żywności, czechy, nielegalny ubój w Kalinowie, credit agricole

Eksport żywności do Czech rośnie coraz wolniej. Wypadły z pierwszej piątki

Do niedawna Czechy były jednym z największych odbiorców polskiej żywności. W 2016 r. były trzecim importerem, a w 2018 r. wypadły z pierwszej piątki. Zgodnie z danymi Eurostatu polski eksport żywności do Czech w ostatnich latach rośnie...
Ministerstwo dodało, że uważa przedstawioną przez Polskę w poniedziałek listę podjętych działań dotyczących sektora produkcji mięsa za wystarczającą. Intensywne kontrole mięsa będą jednak kontynuowane.

Obligatoryjne kontrole mięsa z Polski zostały wprowadzone 21 lutego w związku ze znalezieniem bakterii salmonelli w 700-kilogramowej partii wołowiny.

To, że Polska przedstawi listę podjętych działań zwiększających bezpieczeństwo sektora mięsnego zostało ustalone 18 marca podczas trójstronnego spotkania urzędników z Polski, Czech i Komisji Europejskiej. KE przychylała się do polskiego stanowiska, że nadzwyczajne kontrole są nieadekwatne do jednostkowego incydentu, jakim było stwierdzenie obecności bakterii salmonelli w jednej partii wołowiny z Polski.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA