Mamy najnowsze prognozy dla rynku wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (EM) | REDAKCJA@AGRPOLSKA.PL
24-10-2016,8:25 Aktualizacja: 24-10-2016,9:03
A A A
W 2016 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukują 7 mln 916 tys. ton mięsa wołowego netto, czyli o 2,6 proc. więcej niż rok wcześniej - podają w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej.
 
Wzrost wynika ze zwiększonej liczby krów i jałówek kierowanych na ubój z powodu niskich cen na rynku mleka. W 2017 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie nieco się obniży, ale nadal będzie wysoka i wyniesie 7 mln 911 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Przyczyni się do tego dalsza kontynuacja restrukturyzacji w sektorze mleczarskim, prowadzącą do redukcji pogłowia stada mlecznego. 

Polska, Francja i Niemcy za przekazaniem nadwyżek wołowiny uchodźcom

Ministrowie rolnictwa Polski, Francji i Niemiec wezwali razem do wdrożenia programu humanitarnego, dzięki któremu nadwyżki mięsa wołowego w Unii Europejskiej trafią na potrzeby uchodźców - wynika z ogłoszonego w niedzielę komunikatu...
W 2015 r. unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się tylko o 0,5 proc. do 207 tys. ton. Po utracie rynku rosyjskiego w 2014 r., wspólnotowy wywóz został przekierowany do wielu innych państw. Zwiększenie możliwości sprzedaży mięsa zaczęło wpływać na wzrost wysyłek.
 
W pierwszych siedmiu miesiącach br. sprzedaż wołowiny z Unii do krajów trzecich zwiększyła się o 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. Biorąc pod uwagę starania Brukseli o otwarcie nowych możliwości wywozu tego gatunku mięsa, Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. eksport wołowiny ze Wspólnoty może zwiększyć się o 10 proc. do 227 tys. ton. 
 
W 2017 r. wysyłki prawdopodobnie pójdą w górę o dalsze 2 proc. do 232 tys. ton. Od stycznia do lipca unijny eksport żywca wołowego poszedł w górę aż o 34 proc., z i tak wysokiego już poziomu odnotowanego w analogicznym okresie przed rokiem. To efekt dużego zainteresowania kupnem towarów w krajach śródziemnomorskich - Turcji, Izraelu i Libanie. 
 
KE prognozuje, że w br. Unia sprowadzi 309 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 3 proc. więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku import może wzrosnąć o kolejne 3 proc. do 318 tys. ton.
 
Spożycie wołowiny w bieżącym roku zwiększy się o 2,4 proc. do 7 mln 997 tys. ton, natomiast w 2017 r. pozostanie na
takim samym poziomie. Konsumpcja na jedną osobę ma natomiast wynieść 10,9 kg.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA