Na rynku wołowiny od lat nie było tak dobrze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-09-2017,14:00 Aktualizacja: 28-09-2017,14:17
A A A

W sierpniu o 4,8 proc. do 6,36 zł za kilogram wzrosła w kraju przeciętna cena skupu bydła - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. To najwyższy poziom od kwietnia 2013 roku.

Jedną z przyczyn obserwowanych wzrostów cen jest lepsza koniunktura na unijnym rynku wraz z rosnącym eksportem mięsa wołowego z Polski. Według Eurostat w pierwszym półroczu nasza sprzedaż wyniosła 148 tys. ton (+2,8 proc. r/r) - informują analitycy PKO Banku Polskiego.

mazowsze, powiat mławski, płońsk, padłe bydło, bydło, sianokiszonka złej jakości

Padło prawie 250 krów. Sianokiszonka była złej jakości?

W gospodarstwie w powiecie mławskim padło niemal 40 krów, a pod Płońskiem aż około 200. W obu położonych na północnym Mazowszu miejscowościach intensywnie pracują służby weterynaryjne, które ustalają przyczynę śmierci zwierząt....

Jeśli ten trend będzie podtrzymany w kolejnych miesiącach w bieżącym roku może paść rekord wywozu.  

Zwiększa się także spożycie wołowiny w kraju. W 2016 r. wynosiło 2,1 kg na osobę wobec 1,2 kg rok wcześniej. Większemu spożyciu sprzyja lepsza koniunktura na rynku mleka generująca wyższy popyt na bydło. Według Eurostat liczba ubojów krów w UE w pierwszych dwóch kwartałach spadła w skali roku o 2,6 proc. Dobra opłacalność produkcji mleka może wspierać wzrosty cen wołowiny do końca roku.

Na spadek stawek żywca wołowego oddziałuje natomiast zwiększająca się wytwórczość wołowiny w kraju. Według GUS, pogłowie bydła w Polsce w czerwcu wzrosło o 3,4 proc. - o 8 proc. poszło w górę zwierząt w wieku 1-2 lat, a o 18,1 proc. krów o typie użytkowania innym niż mleczny.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA