Wołowina drożeje. Tak jest od jesieni
Marzec był kolejnym miesiącem, w którym w górę szły ceny wołowiny w krajach Unii Europejskiej. Stawki rosną już od jesieni 2014 roku.
Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa w całej Wspólnocie była o 0,5 proc. wyższa niż w lutym i o 1,7 proc. powyżej ubiegłorocznego wyniku. 100 kilogramów mięsa (bydło młode kl. A R3) kosztowało przeciętnie w marcu 383,79 euro.
W Polsce średnie stawki były na poziomie 324 euro za 100 kg, czyli o 0,3 proc. wyższe niż w lutym i o 7,8 proc. wyższe niż przed rokiem.
Wołowina podrożała przez miesiąc w 16. krajach UE - najbardziej w Rumunii (10,4 proc.), Szwecji (6,5 proc.), na Łotwie (6,3 proc.), w Holandii (3,1 proc.), Czechach (2,6 proc.), Belgii (2,4 proc.) oraz Luksemburgu i Austrii (po 1,3 proc.). Ceny spadły z kolei w Irlandii (0,4 proc.), na Litwie (0,3 proc.), Słowacji (0,2 proc.) oraz we Francji (0,1 proc.).