Unia kupuje i sprzedaje więcej wołowiny
W styczniu i lutym Unia Europejska sprowadziła 48,9 tysięcy ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.
Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (22,2 tys. ton), Urugwaju (7,7 tys. ton) oraz Argentynie (5,7 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 72,7 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
W dwóch pierwszych miesiącach roku zaimportowano także 4,4 tys. ton wołowiny z Australii, 3,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych, 1,4 tys. ton z Nowej Zelandii oraz 990 ton ze Szwajcarii.
Unia wyeksportowała natomiast w omawianych miesiącach 94,8 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego - o 14,4 proc. więcej niż przed rokiem.
Wspólnota pozostawała więc eksporterem netto w łącznym handlu tymi produktami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (14,4 tys. ton) w obrocie mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Unia była w tym czasie importerem netto.