Handel mięsem i żywcem wołowym - rośnie eksport, spada import

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
07-03-2016,9:25 Aktualizacja: 07-03-2016,10:20
A A A

Kraje Wspólnoty sprowadziły w ubiegłym roku w ekwiwalencie mięsa 322,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 2,9 proc. mniej niż rok wcześniej.

Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (136,7 tys. ton), Urugwaju (46,3 tys. ton) oraz z Argentyny (42,1 tys. ton). Udział tych trzech państw w dostawach do Unii wyniósł 69,8 proc - informuje FAMMU/FAPA.

wołowina, mięso indycze, konsumpcja mięsa w rosji

Rosjanie zastąpili wołowinę indykiem

Z powodu kryzysu ekonomicznego w Rosji spada konsumpcja mięsa. Ale nie mięsa indyczego, które bije rekordy popularności. W 2015 r. produkcja indyków w Rosji wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim o 34,9 proc., do 205 tys. ton...

W ubiegłym roku sprowadzono ponadto do Wspólnoty 30,9 tys. ton wołowiny z Australii, 24,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 12,1 tys. ton z Namibii.

Państwa Unii Europejskiej wyeksportowały natomiast 600,2 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 7,3 proc. więcej niż w 2014 r.

Wzrósł przed wszystkim wywóz do Libanu (do 50,5 tys. ton), Ghany (do 37,4 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (do 40 tys. ton), Wybrzeża Kości Słoniowej (do 35,8 tys. ton). Mniej towarów wysłano z kolei do Hongkongu (45,2 tys. ton), Szwajcarii (26,1 tys. ton) oraz Algierii (16,1 tys. ton).

W 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznej wymianie mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-90,5 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA