Wołowina z Polski trafi do Wietnamu
Wołowina z Polski oraz produkty wytworzone z tego mięsa trafią na wietnamski rynek. Starania o jego otwarcie trwały 6 lat.
Polskie bydło i wołowina trafią na kolejne rynki
– Kilka miesięcy w ramach działań Funduszu Promocji Mięsa Wołowego służby weterynaryjne z Wietnamu wizytowały polskie hodowle i zakłady zajmujące się przetwórstwem wołowiny. Wysiłki branży z ministerstwem rolnictwa i Głównym Inspektoratem Weterynarii na czele przyniosły efekty. Wietnam otworzył dla polskiej wołowiny – mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Główny Inspektorat Weterynarii 30 sierpnia 2023 r. otrzymał informację z Ambasady RP w Hanoi o zatwierdzeniu przez weterynaryjną służbę Wietnamu świadectwa dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego, przeznaczonych do eksportu do Socjalistycznej Republiki Wietnamu.
Stanowi to pozytywne zakończenie trwających niemal 6 lat wysiłków otwarcia wietnamskiego rynku na polską wołowinę, będące drugim już w tym roku sukcesem po uzgodnieniu świadectwa dla mięsa drobiowego rozszerzonego o mięso kaczek i gęsi.
Dzięki temu polskie firmy mogą aplikować o znalezienie się na liście zakładów uprawnionych do eksportu do Wietnamu prowadzonej przez wietnamski resort rolnictwa, zgodnie z dotychczasową procedurą pre-listingu dla innych produktów.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)