Sprzedajemy więcej wołowiny. Kierunek Unia Europejska

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-09-2017,11:20 Aktualizacja: 04-09-2017,11:37
A A A

Eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski w pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku przekroczył 150 tys. ton i był o 3,2 proc. większy niż 12 miesięcy wcześniej. Wpływy ze sprzedaży wzrosły z kolei o 5,6 proc. do ponad 501 mln euro.

Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) wynika, że w strukturze towarowej wywozu dominowało mięso wołowe świeże, schłodzone. Wysyłki wzrosły do 118 tys. ton, odpowiadają za 78 proc. sprzedaży i przyniosły zysk w wysokości 396 mln euro - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

wołowina, rynek mięsa, ceny wołowiny, bydło, eksport wołowiny

Producenci wołowiny zależni od eksportu. A konkurencja rośnie

Polscy producenci wołowiny od lat żyją dzięki eksportowi bowiem w kraju konsumenci rzadko sięgają po ten gatunek mięsa. Rozwój sektora jest więc równoznaczny ze zdecydowanym zwiększaniem sprzedaży zagranicznej. Najnowsze prognozy...

Głównym odbiorcą mięsa były kraje UE (95 proc. eksportu), które zakupiły w Polsce 112 tys. ton produktów wartych 373 mln euro. Najwięcej towarów trafiło do Włoch - 35 tys. ton, Niemiec - 19 tys. ton, Holandii - 11,2 tys. ton oraz Hiszpanii - 11 tys. ton.

Do krajów pozaunijnych w analizowanym okresie wysłano natomiast zaledwie 6,3 tys. ton wołowiny - przede wszystkim do Bośni i Hercegowiny (2,7 tys. ton) i Izraela (2,2 tys. ton).

Co ciekawe przeciętna cena uzyskiwana w eksporcie mięsa do tego ostatniego państwa była blisko dwukrotnie wyższa niż przy sprzedaży do UE i prawie trzykrotnie powyżej stawek obowiązujących w handlu Bośną i Hercegowiną.

Mniejszy niż przed rokiem był eksport zwierząt żywych. Od stycznia do końca maja sprzedaż bydła i cieląt z Polski zmniejszyła się o 18 proc. do 5,5 tys. ton.

Spadek w sztukach był jeszcze większy i wyniósł 29 proc. Średnia masa zwierząt wzrosła z 174 do 200 kilogramów.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA