Import wołowiny spada, eksport rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
26-10-2015,10:10 Aktualizacja: 26-10-2015,21:58
A A A

Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem.

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (79,3 tys. ton), Urugwaju (27,6 tys. ton) oraz z Argentyny (24,9 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Wymienione kraje do dostarczyły do Wspólnoty 70,1 proc. wołowiny. W omawianym okresie zaimportowano także 17,3 tys. ton mięsa z Australii, 14,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 7,2 tys. ton z Nowej Zelandii.

Wołowina wciąż droższa niż przed rokiem

100 kilogramów wołowiny (młode bydło kl. A R3) kosztowało średnio w minionym miesiącu 374,19 euro. To o 0,2 proc. mniej niż w sierpniu, ale o 3,4 proc. więcej niż przed rokiem.   We wrześniu stawki (miesiąc do miesiąca) za ten gatunek...

Od stycznia do końca lipca kraje Wspólnoty wyeksportowały natomiast 331,3 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 6,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2014 r.

Wzrosły m.in. wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Wybrzeża Kości Słoniowej, Norwegii, Macedonii, Izraela i na Filipiny. Spadła z kolei unijna sprzedaż do Hongkongu, Szwajcarii, Algierii, Libii i Angoli.
 
Od stycznia do lipca Wspólnota pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-61,6 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA