Żywiec wołowy podrożał. Wzrosła liczba ubojów bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-01-2016,8:00 Aktualizacja: 22-01-2016,8:43
A A A

Ministerstwo rolnictwa podało, że ceny zakupu bydła rzeźnego w ubojniach wyniosły w 2015 roku średnio 5,97 zł za kilogram. To o 3,2 proc. więcej niż przed rokiem. 

Eksperci podkreślają, że w pierwszej połowie roku stawki były o 3,2 proc. wyższe niż w ostatnich 6 miesiącach - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. To przede wszystkim efekt zwiększenia ubojów bydła od lipca.

wołowina, eksport wołowiny, import wołowiny, rynek mięsa

Handel mięsem oraz żywcem wołowym. Są najnowsze dane

Od stycznia do października 2015 roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły 268,9 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,4 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii...

W grudniu przeciętne ceny zakupu żywca wołowego były już niższe o 1 proc. niż o tej samej porze przed rokiem. Ponadto, biorąc pod uwagę ostatnią dekadę średnioroczne stawki były wyższe jedynie w 2012 i 2013 roku (odpowiednio 6,39 i 6,06 zł/kg).

Resort rolnictwa informuje, że najmniej - analizując cały 2015 rok - podrożały jałówki oraz krowy (odpowiednio o 0,6 i 2,4 proc. do 6,25 i 4,61 zł/kg). Dynamika ubojów tych zwierząt była wyższa w porównaniu do innych grup bydła.

Według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach ub.r liczba ubitych jałówek zwiększyła się aż o 19 proc. (do 192 tys. szt.), przy 11-proc. wzroście ubojów bydła ogółem. Pogłowie jałówek w wieku 1-2 lat na rzeź w czerwcu poszło w górę o 45 proc. r/r do blisko 55 tys. szt.

Najbardziej wzrosły ceny byków powyżej dwóch i do dwóch lat - średnio o 6,80 i 6,90 zł/kg. Zwyżce cen żywca wołowego - szczególnie w pierwszych trzech kwartałach - sprzyjał większy niż rok wcześniej popyt eksportowy. Wolumen sprzedaży od stycznia do października 2015 roku wzrósł o 16,1 proc.  

Wznowienie produkcji mięsa halal oraz koszernego w Polsce spowodowało z jednej strony, że popyt eksportowy na mięso wołowe poszedł w górę, a z drugiej sprzedaż bydła żywego zmniejszyła się o 15,3 proc. do nieco ponad 122 tys. szt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA