Żywiec wołowy podrożał. Wzrosła liczba ubojów bydła
Ministerstwo rolnictwa podało, że ceny zakupu bydła rzeźnego w ubojniach wyniosły w 2015 roku średnio 5,97 zł za kilogram. To o 3,2 proc. więcej niż przed rokiem.
Eksperci podkreślają, że w pierwszej połowie roku stawki były o 3,2 proc. wyższe niż w ostatnich 6 miesiącach - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. To przede wszystkim efekt zwiększenia ubojów bydła od lipca.
Handel mięsem oraz żywcem wołowym. Są najnowsze dane
W grudniu przeciętne ceny zakupu żywca wołowego były już niższe o 1 proc. niż o tej samej porze przed rokiem. Ponadto, biorąc pod uwagę ostatnią dekadę średnioroczne stawki były wyższe jedynie w 2012 i 2013 roku (odpowiednio 6,39 i 6,06 zł/kg).
Resort rolnictwa informuje, że najmniej - analizując cały 2015 rok - podrożały jałówki oraz krowy (odpowiednio o 0,6 i 2,4 proc. do 6,25 i 4,61 zł/kg). Dynamika ubojów tych zwierząt była wyższa w porównaniu do innych grup bydła.
Według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach ub.r liczba ubitych jałówek zwiększyła się aż o 19 proc. (do 192 tys. szt.), przy 11-proc. wzroście ubojów bydła ogółem. Pogłowie jałówek w wieku 1-2 lat na rzeź w czerwcu poszło w górę o 45 proc. r/r do blisko 55 tys. szt.
Najbardziej wzrosły ceny byków powyżej dwóch i do dwóch lat - średnio o 6,80 i 6,90 zł/kg. Zwyżce cen żywca wołowego - szczególnie w pierwszych trzech kwartałach - sprzyjał większy niż rok wcześniej popyt eksportowy. Wolumen sprzedaży od stycznia do października 2015 roku wzrósł o 16,1 proc.
Wznowienie produkcji mięsa halal oraz koszernego w Polsce spowodowało z jednej strony, że popyt eksportowy na mięso wołowe poszedł w górę, a z drugiej sprzedaż bydła żywego zmniejszyła się o 15,3 proc. do nieco ponad 122 tys. szt.