Sprzedają coraz więcej wołowiny
Od stycznia do końca listopada minionego roku Stany Zjednoczone sprzedały 1 mln 70 tys. ton wołowiny. To o 10 proc. więcej niż rok wcześniej, ale wartość eksportu spadła o 1,2 proc. do 5 mld 723 mln dolarów.
Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (24,4 proc. do 237,2 tys. ton), Korei Południowej (38,4 proc. do 158,9 tys. ton), Meksyku (8,3 proc. do 217,8 tys. ton) i na Tajwan (22,1 proc. do 39,3 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
W górę poszedł również wywóz do krajów Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (łączny wzrost o 31,5 proc. do ponad 26 tys. ton) oraz Ameryki Środkowej i Południowej (łącznie o 5,8 proc. do 32,5 tys. ton).
Spadły za to wysyłki wołowiny do Hongkongu/Chin (o 6 proc. do 100,4 tys. ton), Kanady (8,2 proc. do 104,8 tys. ton), państw Bliskiego Wschodu (łącznie o 12,2 proc. do 95,1 tys. ton), Unii Europejskiej (razem o 5 proc. do 21,7 tys. ton), Dominikany (19,4 proc. do 5,3 tys. ton) oraz na Filipiny (19,2 proc. do 9,6 tys. ton).