Polska wołowina trafi do Maroka
Mięso i produkty wołowe pochodzące z Polski będą mogły być eksportowane do Królestwa Maroka od 1 sierpnia 2016 r. – informuje Główny Lekarz Weterynarii.
Zatwierdzenie świadectwa zdrowia zawierającego wymagania dotyczące wywozu polskiej wołowiny na rynek marokański jest zwieńczeniem prawie dwuletnich negocjacji prowadzonych pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii, a Krajowym Urzędem Bezpieczeństwa Zdrowotnego Produktów Żywnościowych (ONSSA) w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa Morskiego Maroka.
Zatwierdzone zakłady zgodnie z przepisami Unii Europejskiej mogą rozpocząć wysyłkę polskiego mięsa i produktów wołowych z dniem 1 sierpnia 2016 r.
Wśród asortymentu wołowego, które trafi na rynek marokański są produkty wołowe oraz mięso z kością i bez kości.