W Polsce najszybciej rośnie liczba ubojów bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-11-2016,12:20 Aktualizacja: 28-11-2016,13:22
A A A

Według najnowszych danych Brukseli w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. wolumen ubojów bydła (w wadze schłodzonej poubojowej) w UE zwiększył się w skali roku o 140 tys. ton (2,8 proc.) do 5057 tys. ton.

Eksperci Komisji Europejskiej podają, że najbardziej dynamicznie (o 6,6 proc. do 1555 tys. ton) wzrosły uboje krów. Wolumen ubitych cieląt zwiększył się o 4,4 proc. do 417 tys. ton, jałówek o 4,3 proc. do 766 tys. ton, a byczków o 1,4 proc. do 466 tys. ton - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Jurgiel: ministerstwo opracuje strategię rynku wołowiny

W przyszłym roku ministerstwo rolnictwa zajmie się opracowaniem strategii rozwoju rynku wołowiny - poinformował w piątek minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Chodzi o takie działania, które zwiększą konkurencyjność polskiego mięsa, a także...

Od stycznia do końca sierpnia krajem o największym przyroście ubojów we Wspólnocie była Polska, gdzie ubito o 26 tys. ton więcej bydła niż w tym samym czasie przed rokiem, co odpowiadało 19 proc. całkowitego przyrostu w UE.

Wśród ośmiu największych producentów wołowiny w Unii, największym udziałem krów w ubojach bydła charakteryzowała się Francja, gdzie ten odsetek wyniósł 44 proc. całkowitego wolumenu ubojów. W Niemczech i Holandii wyniósł on odpowiednio 35 i 34 proc., a w Polsce 30 proc.

Część większej produkcji została sprzedana poza UE, o czym świadczy znaczący wzrost eksportu. W pierwszych dziewięciu miesiącach br. wywóz mięsa schłodzonego ze Wspólnoty (w ekwiwalencie tuszy) zwiększył się o 14 proc. do 85 tys. ton, a wołowiny mrożonej o 27 proc. do 88 tys. ton.

Mimo wzrostu wysyłek na rynki zewnętrzne cena mięsa wołowego w Unii jest kilka procent niższa niż przed rokiem. Według danych KE w październiku stawka referencyjna wołowiny (ACZ R3) wyniosła 360,23 euro za 100 kilogramów (-5,3 proc.).

Książka warta polecenia: "Choroby bydła"

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA