Unia szerzej się otwiera się na wołowinę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-07-2016,12:10 Aktualizacja: 04-07-2016,13:03
A A A

Komisja Europejska zniosła zakaz importu świeżej wołowiny z regionów Argentyny wzdłuż granicy z Boliwią i Paragwajem, uznanego przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami.

Eksperci przypominają, że świeża wołowina z Argentyny trafia już na rynek Wspólnoty, więc ich zdaniem ostatnia decyzja Brukseli nie powinna przynieść zasadniczego zwiększenia eksportu. Bruksela docenia jednak wysiłki władz w Buenos Aires w zwalczaniu pryszczycy w ostatnich latach - informuje FAMMU/FAPA.

Brazylia natomiast uzyskała prawo eksportu do Unii świeżego/mrożonego mięsa wołowego z obszaru, leżącego wzdłuż granicy z Paragwajem, który też uznany jest przez OIE za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami. Tym samym kraj ten będzie mógł wysyłać do Wspólnoty ten gatunek mięsa z całego stanu Mato Grosso do Sul.

Ukazała się też decyzja wykonawcza KE zezwalająca na przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit z tych obszarów Argentyny i Brazylii, z których dopuszczony jest przywóz świeżego mięsa wołowego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA