Unia szerzej się otwiera się na wołowinę
Komisja Europejska zniosła zakaz importu świeżej wołowiny z regionów Argentyny wzdłuż granicy z Boliwią i Paragwajem, uznanego przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami.
Eksperci przypominają, że świeża wołowina z Argentyny trafia już na rynek Wspólnoty, więc ich zdaniem ostatnia decyzja Brukseli nie powinna przynieść zasadniczego zwiększenia eksportu. Bruksela docenia jednak wysiłki władz w Buenos Aires w zwalczaniu pryszczycy w ostatnich latach - informuje FAMMU/FAPA.
Brazylia natomiast uzyskała prawo eksportu do Unii świeżego/mrożonego mięsa wołowego z obszaru, leżącego wzdłuż granicy z Paragwajem, który też uznany jest przez OIE za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami. Tym samym kraj ten będzie mógł wysyłać do Wspólnoty ten gatunek mięsa z całego stanu Mato Grosso do Sul.
Ukazała się też decyzja wykonawcza KE zezwalająca na przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit z tych obszarów Argentyny i Brazylii, z których dopuszczony jest przywóz świeżego mięsa wołowego.