Brytyjczycy otwierają chiński rynek na wołowinę
Brytyjscy producenci wołowiny są krok bliżej od uruchomienia eksportu mięsa wołowego wysokiej jakości do Chin. Na Wyspach gościła delegacja chińskich urzędników, której zaprezentowano chów zwierząt i sposób zwalczania chorób bydła.
Wizyta, która obejmowała także spotkanie w Agencji Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHA), była częścią ambitnego planu uruchomienia eksportu brytyjskiej wołowiny do Państwa Środka. Otwarcie tego lukratywnego rynku dałoby ogromny impuls dla tego sektora na Wyspach - informuje FAMMU/FAPA.
Wielka Brytania zwiększa import drobiu
Eksperci podkreślają, że popyt na wołowinę w Chinach wzrasta z roku na rok za sprawą rosnącej populacji ludności i powiększania się klasy średniej. Dostęp do tego wielkiego rynku dla producentów z Wielkiej Brytanii nie będzie zbyt łatwy, biorąc pod uwagę napływ tanich produktów z krajów Ameryki Południowej, które toczą walkę o dominację z Australią.
Dostawy tego gatunku mięsa do Chin rosną dynamicznie. W 2015 r. trafiło tam 500 tys. ton wołowiny o wartości ponad 2 mld euro. Kraj ten stał się trzecim największym importerem tego towaru na świecie - zarówno w ujęciu wartościowym i wolumenu przywozu.
Dotychczas eksport do Chin zdominowany był przez Australię, Urugwaj oraz Nową Zelandię, ale w 2015 r. do gry wróciła Brazylia, która stała się liderem w eksporcie wołowiny do Państwa Środka. W 2015 r. konsumpcja tego mięsa na mieszkańca wyniosła 5,4 kg, a według znawców rynku do 2020 r. pójdzie w górę do 6,3 kg.