Eksport wołowiny rośnie. W kraju zostaje niewiele mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas (em) | redakcja@agropolska.pl
31-03-2018,14:00 Aktualizacja: 31-03-2018,14:13
A A A

Polski rynek wołowiny bardzo uzależniony jest od eksportu. Ponad 83 proc. mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w kraju trafia bowiem na rynki zagraniczne.

Jak wynika z danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. z Polski wywieziono 369,9 tys. t nieprzetworzonego mięsa wołowego (CN 0201, CN 0202). To o 12 proc. więcej niż przed rokiem - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, sitno, zamość, produkcja żywca wołowego, hodowla bydła mięsnego

Poznali tajniki produkcji żywca wołowego wysokiej jakości

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprosił rolników i hodowców bydła mięsnego do Sitna koło Zamościa na konferencję "Produkcja żywca wołowego wysokiej jakości". Największe zainteresowanie gości wzbudził wykład...

Aż 87 proc. naszych towarów trafiło na rynek Unii Europejskiej. Poza granice Wspólnoty sprzedano zaledwie 49,2 tys. t. Polska eksportuje przede wszystkim mięso schłodzone i świeże. W omawianym okresie wysyłki tego rodzaju wołowiny wyniosły 278,3 tys. t (+5 proc. r/r).

Głównym odbiorcą schłodzonej wołowiny były Włochy, gdzie trafiło 271,3 tys. t (+8 proc.). Do Niemiec sprzedano blisko 43 tys. t (+4 proc.), do Hiszpanii 25,8 tys. t (+24 proc.), zaś do Holandii 27,1 tys. t (+19 proc.).

Od stycznia do końca listopada 2017 r. wyeksportowaliśmy ponadto 91,6 tys. t mrożonej wołowiny (+39 proc.). Tak duży wzrost napędzany był głównie przez zwiększone wysyłki do Turcji, która stała się drugim (po Francji) największym odbiorcą importując 10,6 tys. t.

Wolumen wywozu do Francji zwiększył się o 12 proc. do 13,3 tys. t. Z kolei izraelscy kontrahenci zakupili u nas 5,1 tys. t mrożonego mięsa wołowego, o wartości 27,6 mln euro, czyli odpowiednio o 11 i 13 proc. więcej niż przed rokiem.

W omawianym czasie mocno spadł natomiast eksport zwierząt żywych. Z Polski wysłano tylko 62,6 tys. sztuk bydła (-29,9 proc.).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA