Wołowina w Polsce tanieje wolniej niż w Unii
Ceny wołowiny w Polsce spadają wolniej niż w UE. W październiku w relacji rocznej stawki obniżyły się u nas 0,7 proc., co dziwi ekspertów bowiem liczba ubojów mocno poszła w górę, a eksport mięsa był na podobnym poziomie jak przed rokiem.
Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas uważają jednak, że dane o samych ubojach nie dają pełnego obrazu wielkości produkcji żywca wołowego. Dla lepszej perspektywy należy doliczyć do nich eksport żywych zwierząt, a ten w Polsce w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był o 18 proc. mniejszy niż w analogicznym czasie przed rokiem.
To z kolei oznacza, że faktyczny wzrost produkcji był mniejszy niż wynikałoby to z danych o ubojach. Tym samym mogłoby to tłumaczyć, obok osłabienia złotego, niższą niż w przypadku Wspólnoty dynamikę spadku cen wołowiny w naszym kraju.
W krajach Unii Europejskiej od stycznia do sierpnia eksport zwierząt żywych zwiększył się o 22 proc. co oznacza, że faktyczna dynamika produkcji była tam o ok. 1-2 pkt. proc. większa.