Wołowina w Polsce tanieje wolniej niż w Unii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-11-2016,8:40 Aktualizacja: 24-11-2016,9:30
A A A

Ceny wołowiny w Polsce spadają wolniej niż w UE. W październiku w relacji rocznej stawki obniżyły się u nas 0,7 proc., co dziwi ekspertów bowiem liczba ubojów mocno poszła w górę, a eksport mięsa był na podobnym poziomie jak przed rokiem.

Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas uważają jednak, że dane o samych ubojach nie dają pełnego obrazu wielkości produkcji żywca wołowego. Dla lepszej perspektywy należy doliczyć do nich eksport żywych zwierząt, a ten w Polsce w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był o 18 proc. mniejszy niż w analogicznym czasie przed rokiem.

To z kolei oznacza, że faktyczny wzrost produkcji był mniejszy niż wynikałoby to z danych o ubojach. Tym samym mogłoby to tłumaczyć, obok osłabienia złotego, niższą niż w przypadku Wspólnoty dynamikę spadku cen wołowiny w naszym kraju.

W krajach Unii Europejskiej od stycznia do sierpnia eksport zwierząt żywych zwiększył się o 22 proc. co oznacza, że faktyczna dynamika produkcji była tam o ok. 1-2 pkt. proc. większa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA