Wołowina potaniała w marcu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-04-2017,12:40 Aktualizacja: 04-04-2017,13:03
A A A

W marcu w krajach Unii Europejskiej przestała drożeć wołowina. Tym samym zatrzymany został zapoczątkowany późną jesienią 2016 roku trend wzrostowy.

Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa dla całej Wspólnoty była w minionym miesiącu najniższa od grudnia. Od lutego przeciętne stawki obniżyły się o blisko 0,6 proc. W marcu za 100 kilogramów mięsa (młode bydło kl. A R3) płacono w UE 374,61 euro - informuje FAMMU/FAPA.  

W Polsce ceny były na poziomie 319,01 euro - o 1,3 proc. niższe niż w lutym, ale zarazem o 2,9 proc. powyżej notowań sprzed roku.

W minionym miesiącu stawki spadły w szesnastu krajach, przede wszystkim w Wielkiej Brytanii (2,4 proc.), Niemczech (1,4 proc.), Polsce (1,3 proc.), Holandii (1,1 proc.), na Malcie (1 proc.), w Austrii i Czechach (po 0,9 proc.) oraz w Grecji (0,6 proc.).  

Ceny natomiast poszły w górę w Rumunii (5 proc.), Chorwacji (1,1 proc.), Irlandii (1 proc.), Luksemburgu (0,6 proc.), we Francji (0,5 proc.), na Litwie (0,3 proc.) oraz w Portugalii (0,1 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA