Wołowina potaniała w marcu
W marcu w krajach Unii Europejskiej przestała drożeć wołowina. Tym samym zatrzymany został zapoczątkowany późną jesienią 2016 roku trend wzrostowy.
Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa dla całej Wspólnoty była w minionym miesiącu najniższa od grudnia. Od lutego przeciętne stawki obniżyły się o blisko 0,6 proc. W marcu za 100 kilogramów mięsa (młode bydło kl. A R3) płacono w UE 374,61 euro - informuje FAMMU/FAPA.
W Polsce ceny były na poziomie 319,01 euro - o 1,3 proc. niższe niż w lutym, ale zarazem o 2,9 proc. powyżej notowań sprzed roku.
W minionym miesiącu stawki spadły w szesnastu krajach, przede wszystkim w Wielkiej Brytanii (2,4 proc.), Niemczech (1,4 proc.), Polsce (1,3 proc.), Holandii (1,1 proc.), na Malcie (1 proc.), w Austrii i Czechach (po 0,9 proc.) oraz w Grecji (0,6 proc.).
Ceny natomiast poszły w górę w Rumunii (5 proc.), Chorwacji (1,1 proc.), Irlandii (1 proc.), Luksemburgu (0,6 proc.), we Francji (0,5 proc.), na Litwie (0,3 proc.) oraz w Portugalii (0,1 proc.).
- Książki warte polecenia: Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii