Unia kupuje mniej produktów z wołowiny
Komisja Europejska poinformowała w najnowszym raporcie, że od stycznia do listopada 2015 roku kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa 297,7 tys. ton produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 2,9 proc. mniej niż rok wcześniej.
Eksperci donoszą, że najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (124,3 tys. ton), Urugwaju (blisko 43 tys. ton) i Argentyny (39,2 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Udział tych trzech krajów w imporcie do Unii wyniósł aż 69,3 proc.
Wołowina tanieje w Unii Europejskiej
W omawianym okresie 28,7 tys. ton wołowiny kupiono także w Australii, 22,7 tys. ton w Stanach Zjednoczonych oraz 10,7 tys. ton w Nowej Zelandii.
Od stycznia do końca listopada ub.r. kraje Wspólnoty wyeksportowały z kolei 543,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 7,1 proc. więcej niż przed rokiem.
W górę poszły przede wszystkim wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Wybrzeża Kości Słoniowej, a także do Macedonii i na Filipiny. Spadł za to wywóz do Hongkongu, Szwajcarii oraz Angoli.
Od omawianym czasie Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-87,5 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto tego gatunku mięsa.