Resort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-05-2018,8:10 Aktualizacja: 08-05-2018,8:32
A A A

Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił minister Krzysztof Jurgiel.

Strategię rozwoju rynku wołowiny przyjęto 27 kwietnia. Nad dokumentem pracowała przez rok specjalnie powołana organizacja Rada Sektora Wołowiny, w skład której weszły największe organizacje branży mięsnej. W pracach brali udział przedstawiciele resortu rolnictwa, a także innych organizacji rolnych.

Strategia Wołowina 2022, branża mięsna, produkcja wołowiny, Rady Sektora Wołowiny, kowrsektor wołowiny,

Branża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost rentowności produkcji. W spotkaniu (już 5. na ten...

Jak podkreślił Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, celem strategii powinien być trwały i zrównoważony rozwój sektora wołowiny obejmujący działania związane z dobrostanem zwierząt, z ochroną klimatu i środowiska naturalnego.

Chodzi także o wzrost rentowności "całego łańcucha dostaw", rozwój branży i integrację między rolnikami-przetwórcami i handlem.

Ekspert dodał, że strategia wpisuje się w dokumenty takie, jak program rozwoju rynków rolnych ministerstwa rolnictwa i Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

Podczas prac nad strategią odbyły się liczne spotkania branży z producentami mięsa i przetwórcami.

- Praca nad tym dokumentem rozpoczęła się od analizy podobnych rozwiązań w innych krajach, następnie uwzględniono polskie warunki. Kolejnym etapem było określenie wyzwań, które zostały uznane za kluczowe - tłumaczył Wierzbicki.

mięso wołowe, wołowina, eksport wołowiny, eksport zwierząt

Eksport wołowiny rośnie. W kraju zostaje niewiele mięsa

Polski rynek wołowiny bardzo uzależniony jest od eksportu. Ponad 83 proc. mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w kraju trafia bowiem na rynki zagraniczne. Jak wynika z danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych jedenastu miesiącach...

Według autorów strategii określenie celów (wyzwań) pozwoli na zwiększenie marży oraz bardziej sprawiedliwy jej podział, zwłaszcza dla rolników.

W ramach strategii prowadzone będą takie działania, jak: przyznawanie certyfikatów jakości mięsa (co ma spowodować podniesienie ceny); obniżenie kosztów produkcji m.in. przez poprawę jakości żywca wołowego; wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań czy promocja wołowiny.

Jak mówił minister, strategia będzie realizowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, jak i z pieniędzy budżetowych.

Ministerstwo będzie organizować konferencje poświęcone tej strategii. Do udziału w tych spotkaniach zaproszeni zostaną hodowcy, przetwórcy, jak również przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego oraz świata nauki.

Wierzbicki, zapytany o to, na co przede wszystkim zawraca się uwagę w strategii rozwoju rynku wołowiny, odpowiedział, że równie ważny jest eksport i rynek wewnętrzny.

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, sitno, zamość, produkcja żywca wołowego, hodowla bydła mięsnego

Poznali tajniki produkcji żywca wołowego wysokiej jakości

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprosił rolników i hodowców bydła mięsnego do Sitna koło Zamościa na konferencję "Produkcja żywca wołowego wysokiej jakości". Największe zainteresowanie gości wzbudził wykład...

W ubiegłym roku 88 proc. wyprodukowanej wołowiny trafiło do innych krajów. Rośnie także konsumpcja wołowiny, ale spożycie jest stale niskie, na poziomie nieco ponad 2 kg na osobę rocznie. Zwiększyć je można m.in. poprzez poprawę jakości mięsa kulinarnego.

Opinię tę podzielił także Witold Choiński, prezes Związku "Polskie Mięso". Jak zauważył, obecnie Polacy jedzą znacznie mniej wołowiny niż wynosi średnia unijna (ok. 10 kg na osobę), a więc zwiększenie konsumpcji nawet do ok. 5 kg na głowę byłoby dużym sukcesem.

Dodał, że trzeba także dbać o eksport i poszukiwać nowych rynków zbytu. Obecnie głównymi odbiorcami są kraje europejskie (Holandia, Francja, Włochy), potrzebne jest większe zróżnicowanie kierunków sprzedaży wołowiny.

Pogłowie bydła w Polsce w grudniu 2017 r. liczyło nieco ponad 6 mln sztuk, to o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. Największy udział miały województwa: mazowieckie (18,6 proc.), wielkopolskie (16,6 proc.) i podlaskie (16,5 proc.). Eksperci oceniają, że na koniec czerwca pogłowie może wzrosnąć do ok. 6,2 mln sztuk.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA