Amerykanie sprzedają coraz więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
11-01-2017,9:25 Aktualizacja: 11-01-2017,9:53
A A A

Od stycznia do października 2016 roku eksport wołowiny z USA zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. o 8,9 proc. do prawie 955 tys. ton. Wartość sprzedaży spadła jednak o 3,2 proc. do 5 mld 104 mln dolarów.

Więcej tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych trafiło przede wszystkim do Japonii (21,2 proc. do 213,6 tys. ton), Korei Południowej (35,6 proc. do 139,6 tys. ton), Meksyku (7,9 proc. do 195,8 tys. ton), na Tajwan (19,5 proc. do 35,2 tys. ton), do krajów Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (27,2 proc. do 22,2 tys. ton) oraz do Ameryki Środkowej i Południowej (7,6 proc. do 29,4 tys. ton).

Spadł natomiast wywóz do Chin/Hongkongu (5,9 proc. do 86,9 tys. ton), Kanady (10,5 proc. do 92,9 tys. ton) i państw Bliskiego Wschodu (10,4 proc. do 86,5 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.  

Mniej amerykańskiej wołowiny trafiło również do krajów Unii Europejskiej (4,6 proc. do 19,9 tys. ton), Dominikany (19,7 proc. do 4,8 tys. ton) oraz na Filipiny (17,5 proc. do 8,6 tys. ton).

Poleć
Udostępnij