Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 137 pasujących wyników.
Firmy sektora rolno-spożywczego muszą szukać nowych odbiorców
W najbliższej dekadzie nastąpi znaczne spowolnienie wzrostu konsumpcji produktów spożywczych w krajach zachodnioeuropejskich. Rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego głównie...
więcejWartość eksportu żywności rośnie z roku na rok
Od stycznia do sierpnia włącznie sprzedaż polskiej żywności osiągnęła wartość 21,9 mld euro - o 6 proc. wyższą niż rok wcześniej - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Ośrodek dodaje, że...
więcejKoronawirus szaleje, a eksport produktów rolno-spożywczych rośnie
W ciągu pierwszych 7 miesięcy roku Polska sprzedała zagranicę żywność o wartości 19,2 mld euro - kwotę o 6,4 proc. wyższą niż przed rokiem. Nasze produkty trafiają przede wszystkim do krajów...
więcejCoraz więcej zarabiamy na żywności. Rośnie znaczenie eksportu
Wartość produkcji żywności w Polsce od 2010 r. wzrosła o 57 proc. - napisali analitycy Santander Bank Polska. Dziś przypada Dzień Polskiej Żywności. - W tym roku cała gospodarka,...
więcejKoronawirus będzie miał ograniczony wpływ na podaż żywności
Epidemia COVID-19 będzie miała ograniczony wpływ na sytuację podażową na krajowym rynku żywności. A obserwowany obecnie silny wzrost popytu ma charakter przejściowy i w najbliższych dniach wygaśnie...
więcejWartość branży spożywczej pójdzie w górę
W 2020 roku wartość branży spożywczej w Polsce wzrośnie o 4 proc. - wynika z szacunków zawartych w najnowszym raporcie z cyklu Market Monitor opublikowanym przez ubezpieczyciela należności...
więcejGospodarstw rolnych ubywa, następuje znacząca koncentracja ziemi
Trzy czwarte unijnych dopłat trafia obecnie do 20 proc. najbardziej uprzemysłowionych gospodarstw. Ten sposób kształtowania Wspólnej Polityki Rolnej sprzyja koncentracji gospodarstw...
więcejAkcja #JestRolnikJestŻywność zyskuje coraz większy zasięg
Życie na polskiej wsi staje się coraz trudniejsze nie tylko ze względu na kapryśną pogodę czy spadające ceny płodów rolnych, ale także coraz częstsze konflikty z nowymi mieszkańcami,...
więcejProducenci żywności inwestują w oszczędzanie wody i energii
Ochrona środowiska i zrównoważona produkcja zyskują na znaczeniu w strategiach producentów żywności. Firmy wybierają surowce z certyfikowanych upraw i zwracają uwagę na sam proces...
więcejPrzy produkcji pracę znajdzie 250 osób
W poniedziałek w Karolewie (Wielkopolskie) rozpoczęła się budowa nowej hali magazynowo-produkcyjnej, służącej do produkcji i magazynowania świeżych dań gotowych dla spółki Mróz. W...
więcejProdukcja żywności na małą skalę będzie łatwiejsza
Andrzej Duda podpisał ustawę wprowadzającą ułatwienia dla firm rozpoczynających produkcję żywności na niewielką skalę - poinformowała Kancelaria Prezydenta RP. Na zmianach mają skorzystać rolnicy i...
więcejSejm za ułatwieniami dla produkujących żywność na małą skalę
Zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu - zakłada znowelizowana w czwartek przez Sejm ustawa. Nowe przepisy mają...
więcej"Produkt polski" musi powstać u nas
Senat nie zaproponował w czwartek poprawek do nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która pozwala oznaczyć żywność jako "produkt polski", jeśli...
więcejNaukowcy szukają sposobów na suszę i modyfikują nasiona
Według prognoz ONZ do połowy stulecia rolnictwo będzie musiało wykarmić już około 10 miliardów ludzi. Dlatego biotechnologia poszukuje takich nasion i odmian, które byłyby bardziej...
więcejOgraniczenia w stosowaniu pestycydów nie mogą odbijać się kosztem rolników
Społeczność rolnicza popiera ogólny cel ograniczenia stosowania środków ochrony roślin, ale oczekuje od rządu wynegocjowania jasnego zapisu określającego ograniczenie ich stosowania do...
więcejRolnictwo bez środków ochrony roślin? To niemożliwe
Aż 71 proc. Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49 proc.) uważa, że winę za pogarszający się smak żywności ponosi...
więcejWyczerpują się zasoby potasu w glebie
Niedobór potasu w glebach uprawnych to mało znane, ale potencjalnie znaczące zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego - zauważają naukowcy na łamach pisma "Nature...
więcejJak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób? Czym jest zrównoważone rolnictwo i produkcja żywności i jaka będzie ich rola w przyszłości? Firma Trouw Nutrition Polska...
więcejWśród przedsiębiorstw energochłonnych zabrakło branży mięsnej?
Komisja Europejska zatwierdziła przygotowany przez polski rząd program pomocy skierowany do przedsiębiorstw energochłonnych. Jednak na liście zabrakło sektora rolno-spożywczego, w tym branży...
więcejBranża mięsna i paszowa w dobrej kondycji finansowej
Mimo dużych zmian w gospodarce w pierwszym półroczu 2022 r., branża mięsna oraz paszowa osiągnęły dobre wyniki finansowe. Motorem ich rozwoju jest eksport mięsa - wynika z raportu Banku Pekao...
więcejProducenci i przetwórcy żywności boją się o przyszłość
"Działając w imieniu i na rzecz polskiego sektora producentów i przetworów żywności jesteśmy głęboko zaniepokojeni przyszłością polskiego sektora przetwórstwa, mrożenia i...
więcejRolnicy wystawiają fakturę na 167,6 miliardów organizacjom prozwierzęcym
Największe branżowe organizacje rolnicze wystawiają organizacjom prozwierzęcym fakturę na 167,6 mld zł, w zamian gotowi są wstrzymać produkcję nawet następnego dnia - poinformował Jacek Zarzecki,...
więcejKolejny nabór wniosków w ARiMR. Wsparcie współpracy producentów
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) ogłasza nabór wniosków o przyznanie pomocy w zakresie interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w...
więcej80 mln zł na działania promocyjne dla producentów żywności. Nabór wniosków od 19 stycznia
80 mln zł wynosi pula środków na działania promocyjno-marketingowe dla producentów żywności. Wnioski o wsparcie można będzie składać od 19 stycznia do 18 marca br. - poinformowała w...
więcejFirmy mogą się starać o miliony na nowe technologie w rolnictwie
Rozpoczął się nabór wniosków w konkursie "Agrotech", którego łączny budżet wynosi 100 mln zł - poinformowało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Pieniądze są...
więcej100 milionów na rozwój rolnictwa 4.0. Rusza konkurs Szybka Ścieżka "Agrotech"
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, agencja wykonawcza ministra nauki i szkolnictwa wyższego, przeznaczy 100 mln zł z Funduszy Europejskich na wsparcie nowych technologii w sektorze rolnym. Celem...
więcejPrzewodniczący Episkopatu: nie wolno nam przechodzić obojętnie obok dramatu rolników
Nie wolno nam przechodzić obojętnie obok dramatu rolników, którym tak wiele zawdzięczamy - napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w...
więcejOchrona środowiska wyzwaniem dla polskiego rolnictwa
Konieczność dostosowania się polskiego rolnictwa do uwarunkowań nowej polityki rolnej UE, która kładzie nacisk na ochronę środowiska - to wyzwania jakie stoją przed polskim sektorem...
więcejKoszty w rolnictwie drastycznie rosną. Produkcja żywności będzie ograniczana?
Z powodu zaporowych cen nawozów rok 2023 może być początkiem stagnacji lub spadku plonów. Wówczas pierwszy będzie redukowany eksport - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, szef...
więcejKowalczyk: żywności nam wystarczy, produkujemy więcej niż spożywamy
Mąki nam nie zabraknie, mamy odpowiednie ilości zapasów cukru. Jesteśmy bezpieczni żywnościowo - zapewnił po raz kolejny Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Szef resortu rolnictwa w Polskim...
więcejNASK szuka startupów wspierających produkcję ziemniaka
W ramach projektu "Paszportyzacja polskiej żywności" poszukiwani są twórcy rozwiązań technologicznych, startupów wspierających i automatyzujących produkcję rolną -...
więcejKoszty producentów żywności rosną lawinowo. Mają też inne problemy
Żywność w sklepach podrożała średnio o kilkanaście procent, ale koszty producentów zwiększyły się trzy–czterokrotnie. To będzie się odbijać na cenach i jesienią okaże się, z zakupu...
więcejWojciechowski: zachowanie małych gospodarstw jest kluczowe
W obliczu wyzwań, przed którymi stoi dziś świat, zachowanie małych i średnich gospodarstw rolnych jest kluczowe - przekonuje Janusz Wojciechowski, komisarz do spraw rolnictwa Komisji...
więcejPolska może produkować więcej żywności. Świat jej potrzebuje
Na świecie zaczyna brakować żywności, wiele krajów jest na granicy głodu. Polska powinna zwiększyć produkcję żywności - powiedział po posiedzeniu Rady ds. Rolnictwa i Obszarów...
więcejPolska jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa
Podczas rozpoczęcia 33. Sesji Regionalnej Konferencji FAO w Łodzi Qu Dongyu, dyrektor Organizacji ds. Wyżywienia Rolnictwa powiedział, że rośnie znaczenie naszego kraju w produkcji żywności. -...
więcejProdukujemy dużo więcej żywności niż spożywamy
Nie ma dla naszego kraju żadnego zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego co do ilości - zapewnił ponownie Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Dodał, że wynika to z faktu, że produkujemy dużo...
więcejMinistrowie o sytuacji na rynkach i bezpieczeństwie żywnościowym
Odbyła się Nieformalna Nadzwyczajna Wideokonferencja Ministrów UE ds. Rolnictwa. Politycy rozmawiali o sytuacji na rynkach rolnych, bezpieczeństwie żywnościowym oraz wsparciu Ukrainy w...
więcejPrzerwy w produkcji żywności mogą wywołać chaos. Dostawy energii są kluczowe
Potencjalne ograniczenia w dostępie do żywności mogą być powodem paniki i niepokojów społecznych, pogłębić destabilizację państwa i gospodarki w przypadku wystąpienia przerw w dostawach...
więcejCzeka nas fala upadłości producentów żywności
Wysokie ceny prądu i gazu, podwyżki cen surowców i obniżka VAT - te wyzwania spędzają sen z powiek wielu producentów żywności. Firmy alarmują, że nie będą w stanie pokryć bardzo...
więcejEuropejski Zielony Ład niesie wiele zagrożeń
Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na rolnictwo był tematem posiedzenia połączonych prezydenckich Rad do spraw Rolnictwa i Środowiska, które odbyło się w Belwederze. Jan Krzysztof Ardanowski,...
więcejArdanowski: Niemcy dobrze na tym wyjdą, a Polska jak Zabłocki na mydle
Zielony Ład to jest niesprawdzony, nieprzeliczony projekt Komisji Europejskiej, który ma wpływać właściwie na całą gospodarkę w Europie - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, szef Rady ds....
więcejKowalczyk: żywność będzie droższa, ale wyższej jakości
Utworzenie Polskiego Holdingu Spożywczego i upowszechnienie małego przetwórstwa pomoże zatrzymać zysk u rolników - uważa Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa w wywiadzie opublikowanego...
więcejBez dopłat rolnik by nie przeżył. Ponosi największe ryzyko, a zarabiają inni
W Europie wszystko zostało postawione na głowie, że właściwie dochody rolnika z pracy, z tego, co wyprodukuje i sprzeda, są tak niskie, że bez dopłat by nie przeżył. To coś chorego - grzmiał Jan...
więcejOpozycja chce ustawy odorowej i zmian w systemie produkcji żywności
Posłowie KO, Lewicy i Polski 2050 postulują transformację systemu produkcji żywności w zrównoważone rolnictwo, które będzie respektować prawa ludzi i zwierząt. Apelowali też o...
więcej"Mieszczuch" u notariusza: jestem świadom produkcji rolnej na wsi
Kupujesz działkę na obszarach wiejskich? U notariusza podpisz oświadczenie, że jesteś świadomy prowadzonej tam produkcji rolnej, w tym zwierzęcej. A co za tym idzie nie będziesz rzucał rolnikom...
więcejWiejskie "dźwięki i zapachy" trzeba chronić ustawą
Pomorska Izba Rolnicza, powołując się na przykład Francji, chciałaby ochrony prawnej "sensorycznego" wymiaru produkcji rolnej na wsiach. Gospodarze zyskaliby oręż w zmaganiach z...
więcejRolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów
2020 rok był niełatwy dla polskiego rolnictwa, głównie dla producentów mięsa, ale warunki pogodowe sprzyjały uprawom. Wzrósł eksport produktów rolnych - mówi...
więcejJakość ważniejsza od ilości. Jesteśmy rajem bezpiecznej żywności
- Polska chce i może rywalizować na świecie jakością żywności, nie trzeba rywalizować ilością produkcji - ocenił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu....
więcejApel do mieszkańców wsi: nie przeszkadzajcie rolnikom w pracy!
Zamiast donosić - zapytaj, czy trzeba pomóc! Mieszkasz na terenie wiejskim, więc zintegruj się i zrozum specyfikę pracy twoich sąsiadów rolników! Wtedy będzie się wszystkim...
więcejPolskie rolnictwo ma się coraz lepiej
- Polskie rolnictwo rozwija się dynamicznie, produkujemy żywność najwyższej jakości i takimi produktami chcemy konkurować na świecie - mówił podczas spotkania z przedstawicielami korpusu...
więcejUczciwość w handlu żywnością dotyczy również rolników
- W produkcji i handlu żywnością powinno się przestrzegać przepisów prawa i norm technologicznych, by produkty nie był zafałszowane - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa....
więcejPrezydent życzy rolnikom wysokich plonów
- Życzę rolnikom, aby z pól w całym naszym kraju zebrali jak największy plon, aby byli traktowani uczciwie przez skupujących płody rolne, szczęść Boże polskim rolnikom - mówi Andrzej...
więcejRolnicy zasługują na szacunek. Dzięki nim mamy co jeść
- Polska wieś zasługuje na szacunek, bądźmy wdzięczni polskim rolnikom - apelował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa z okazji Święta Ludowego. Szef resortu z okazji Święta Ludowego złożył...
więcejKoronawirus nie wpłynął na spowolnienie sektora rolnego
Epidemia koronawirusa nie wpłynęła na spowolnienie sektora rolnego - wynika z analizy Polskiego Instytutu Ekonomicznego opublikowanej w ostatnim wydaniu Tygodnika Gospodarczego PIE. Jak czytamy,...
więcejMinister patrzy z niepokojem w niebo
- Susza jest wyraźna, a o jej skutkach zdecydują deszcze majowe - mówił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Podkreślił, że żywności nie zabraknie, bo jeśli by się okazało, że zbiory...
więcejZatrzymać likwidację dużych gospodarstw
Dalsza ekspansja koronawirusa w Polsce może doprowadzić do załamania produkcji w wieli gospodarstwach rolnych. Taka sytuacja szybko odbije się nie tylko na wzroście cen żywności, ale również...
więcejKoronawirus pokazuje, jak ważne jest rolnictwo
Na pierwszym froncie walki z szerzącym się koronawirusem są przedstawiciele służby zdrowia i państwowych służb. Ale w tle, na polach, po cichu trwają zmagania, których ważkość widać...
więcejPolska ma nadprodukcję żywności. Nie zabraknie jej w sklepach
Polska produkuje żywność ponad swoje potrzeby, podstawowych produktów, takich jak mąka, mięso, mleko, jaja, warzywa nie zabraknie - powiedział zapewnia minister Jan Krzysztof Ardanowski. -...
więcejŻywności w Polsce nie zabraknie. Ministrowie uspokajają
- Mamy wystarczającą ilość żywności w Polsce, mamy też potencjał by produkować więcej - zapewnia Jadwiga Emilewicz, minister rozwoju. Zaapelowała, by nie robić zakupów na zapas w związku z...
więcejMinister ostro o europosłance. Zasłynęła z idiotycznych pomysłów
- Wprowadzenie w Polsce podatku od mięsa byłoby poważnym ciosem dla polskiego rolnictwa - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Szef resortu został poproszony przez portal...
więcejMinister nie sądził, że doczeka takich czasów. Nakręcają ludzi na rolników
- Rolnikom należy się szacunek, ale rolnicy muszą tłumaczyć społeczeństwu, jaka jest ich rola - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Wskazał, że rolnictwo jest fałszywie przedstawiane...
więcejProducenci żywności mają ogromny wpływ na środowisko
Największy wpływ na środowisko mają przemysł wytwórczy i producenci żywności - wynika z raportu "Kierunki 2020. Zielona odpowiedzialność". 45 proc. dużych polskich firm przyznaje...
więcejPrezydent składa obietnice rolnikom: będą dbał o wasze sprawy
- Chcę zapewnić, że nadal będę stał przy rolnikach, będę myślał i dbał o ich sprawy, i będę walczył we wszystkich przypadkach, jeżeli będę widział, że mieliby być pokrzywdzeni - zapewnił...
więcejKosiniak-Kamysz: prezydent tylko świętuje, a nie dba o sferę życia na wsi
- Sytuacja jest autentycznie tragiczna - mówił Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL w Rawiczu (woj. wielkopolskie) o rozprzestrzenianiu się ASF. Polityk postulował m.in. zwiększenie...
więcejKupując polskie produkty rolne napędzamy gospodarkę
- Konsumenci kupujący produkty polskiego rolnictwa w sposób naturalny napędzają gospodarkę - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Szef resortu uczestniczył w spotkaniu ze...
więcejPrezydent dziękuje gospodarzom. Jesteśmy rolną potęgą
- Jesteśmy dziś potęgą rolną na skalę światową, a polska żywność jest nie tylko dobra, ale przede wszystkim konkurencyjna na całym świecie - przekonuje prezydent Andrzej Duda. Polityk spotkał...
więcejPolacy są coraz bardziej dumni ze swojej żywności
Ponad 2/3 Polaków deklaruje, że jest gotowych zapłacić więcej za rodzimą żywność wytworzoną w sposób ekologiczny, a blisko 1/3 z nas zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu. Takie...
więcejDochody mieszkańców wsi mają rosnąć. Rząd przyjął strategię rozwoju
Rząd przyjął uchwałę ws. "Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa do 2023 r.", który ma zwiększyć dochody mieszkańców przy minimalizacji...
więcejDobre maszyny i bogate gospodarstwo to nie wszystko
- Stworzenie dobrych warunków życia na wsi jest warunkiem, by młodzi ludzie nie uciekali ze wsi. Dobre maszyny i bogate gospodarstwo to nie wszystko – powiedział w Łasinie (woj....
więcejTrwa święto polskiej żywności. 900 firm prezentuje się w Poznaniu
W Poznaniu trwają Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Jak podkreślił szef resortu rolnictwa, impreza jest "świętem polskiej żywności", zaś konsumenci chcą kupować...
więcejRolnik to przedsiębiorca, który wspiera gospodarkę
- Rolnik to przedsiębiorca. To przede wszystkim ktoś, kto bardzo dużo kontrybuuje, wypracowuje dla polskiej gospodarki narodowej - mówiła Jadwiga Emilewicz, minister przedsiębiorczości i...
więcejProblemy ekonomiczne i społeczne polskiego rolnictwa będą narastać
Polska żywność podbiła Europę, ale zdaniem autorów raportu "Struktura polskiego rolnictwa na tle Unii Europejskiej", w najbliższych latach będą narastać problemy ekonomiczne i...
więcejPrezydent dziękuje rolnikom: za żywność i obronę ziemi
- Zapewniacie nam jeden z najważniejszych segmentów bezpieczeństwa: bezpieczeństwo żywnościowe - podkreślił, zwracając się do rolników, Andrzej Duda podczas Dożynek Prezydenckich w...
więcejKupowanie polskiej żywności to element patriotyzmu gospodarczego
- Kupowanie polskiej żywności, która jest nie tylko tania, ale i dobra, to element patriotyzmu gospodarczego - mówił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podczas inauguracji...
więcejPolska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów...
więcejNadchodzi fleksitarianizm? Zapotrzebowanie na mięso może spadać
Branża mięsna, u której podstawy znajdują się przecież rolnicy, musi się mierzyć z nowymi trendami żywieniowymi wśród Polaków. Fleksitarianizm może oznaczać spadek...
więcejLepszy handelek niż szpadelek, czyli kto zarabia na pracy rolników
Najwięcej pracy - po stronie rolnika. Największe ryzyko - po stronie rolnika. Najmniejsze dochody - po stronie rolnika. Tak w Polsce wygląda dziś produkcja i obrót żywnością. Potwierdzają to...
więcejMazurek: opozycja gardzi potrzebami mieszkańców wsi
Opozycja, wyśmiewając propozycje Prawa i Sprawiedliwości dla rolników, gardzi potrzebami mieszkańców wsi - mówi Beata Mazurek, rzeczniczka partii. Jej zdaniem opozycja...
więcejBez spółdzielni i grup producenckich rolnictwo sobie nie poradzi
- Rolnicy powinni organizować się w spółdzielnie i grupy producenckie, bez tego rolnictwo sobie nie poradzi - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. - W rolnictwie na...
więcejArdanowski: żywność jest wysokiej jakości, ale wpadki mogą się zdarzyć
- Polska żywność jest wysokiej jakości i nadzór weterynaryjny gwarantuje, że jest bezpieczna, ale przy eksporcie dużej ilości produktów zawsze może wydarzyć się nieprawidłowość -...
więcejMinister mówi wprost. Rośnie niechęć do polskiej żywności
- Ujawnienie nielegalnego uboju spowodowało nakręcenia spirali niechęci do polskiego mięsa, a właściwie do całej polskiej żywności - mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Podczas...
więcejPolska żywność jest bezpieczna. Minister gwarantuje
- Staliśmy się jednym z największych na świecie producentów drobiu. Eksportujemy ponad połowę produkcji mięsa drobiowego oraz 30-40 proc. mleka oraz jego przetworów - mówi Jan...
więcejDzięki nauce produkcja żywności może być bardziej przyjazna dla środowiska
Program komputerowy może pomóc produkować żywność o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych, a zarazem przetwarzaną w sposób przyjazny dla środowiska. Nowatorski system do...
więcejArdanowski o protestach AGROunii. Za każdym razem mają inne postulaty
Postulaty od Sasa do Lasa - tak Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa skomentował w środę postulaty protestujących rolników z AGROunii. Szef resortu rolnictwa pytany w Programie...
więcejProtesty rolnicze mają charakter polityczny. Minister mówi wprost
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa uważa, że organizatorzy blokad, nie walczą o żadne sprawy rolnicze, ale wykorzystują trudną sytuację rolników i budują nową organizację o...
więcejRolnicy zjadą do stolicy. AGROunia nie odpuści
- Zorganizowaliśmy około 30 manifestacji w całej Polsce, a duża manifestacja rolników odbędzie się 6 lutego - powiedział na konferencji prasowej przed Pałacem Prezydenckim założyciel AGROunii...
więcejMazurek: rolnicy mają prawo do protestu, ale...
Rolnicy mają prawo do protestu, ale blokowanie dróg narusza prawo innych obywateli do swobodnego poruszania się po kraju. Dla takich działań nie może być akceptacji - tak Beata Mazurek,...
więcejCoraz więcej rolniczych blokad na drogach. Policja wyznacza objazdy
Protestujący rolnicy blokują od rana drogi w województwach łódzkim, podkarpackim, lubelskim, wielkopolskim, podlaskim, opolskim, kujawsko-pomorskim i mazowieckim. Policja wyznacza...
więcejGospodarze wychodzą na drogi w całym kraju
W ponad 20 miejscach w całym kraju rolnicy mają blokować w poniedziałek drogi krajowe. Największych utrudnień mogą spodziewać się kierowcy z województw wielkopolskiego, lubelskiego,...
więcejPolacy coraz częściej stawiają na żywność ekologiczną
Producenci i dystrybutorzy żywności coraz częściej wypuszczają na rynek produkty reklamowane jako zdrowsze, a wielkie sieci handlowe szukają nowych dostawców asortymentu bio i eko. Markety...
więcejRolnikom łatwiej będzie wyprodukować i sprzedać żywność
Od 1 stycznia weszły w życie przepisy ułatwiające rolnikom produkcję i sprzedaż żywności. Chodzi o ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników...
więcejW 2050 roku trzeba będzie wyżywić ponad 10 mld ludzi
Produkowana w Polsce żywność musi być coraz lepszej jakości, bo jak przekonują eksperci - jesteśmy tym, co jemy, a największe szanse eksportowe mają te państwa, które produkują nie tylko w...
więcejPolska żywność musi się wyróżniać. Liczy się jakość, a nie ilość
- Musimy postawić na produkcję wysokiej jakości żywności, możemy konkurować jakością, a nie ilością - przekonywał Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podczas ogłoszenia wyników...
więcejProjektują żywność z udziałem prozdrowotnych składników
Maślanka z dodatkiem morwy, czekolada z pro- i prebiotykami czy ptasie mleczko z dodatkiem stewii - to niektóre przykłady żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, opracowanej przez...
więcejSektor spożywczy nie znosi próżni. Producenci żywności poszerzają ofertę
Różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty - tak najkrócej można podsumować XXX atestację żywności programu "Doceń polskie", która odbyła się w Sosnowcu....
więcejSwojskie jedzenie najlepiej smakuje
Aż 77 proc. osób uważa, że żywność wyprodukowana w kraju jest lepsza od sprowadzanej z zagranicy. Tylko 4 proc. ankietowanych ocenia rodzimą produkcję jako gorszą, a co piąty uważa je za...
więcejCenami na rynku rolnym już nie wygramy. Trzeba stawiać na jakość
- Czas, aby polskie rolnictwo zaczęło wykorzystywać przewagę w produkcji żywności wysokiej jakości - mówił Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa poruszając temat procesów...
więcejProblem goni problem. Samorząd krytycznie o sytuacji w rolnictwie
Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej przekonuje, że problemy rolników wynikają przede wszystkim z braku ochrony przed obrotem wątpliwej jakości tanimi towarami rolno-spożywczymi, często...
więcejNa stołach coraz bardziej zielono. To szansa dla producentów żywności
Co 10. produkt wprowadzany na europejski rynek jest już oznaczony jako wegetariański. Eksperci uważają, że trendy żywieniowe - wegetariański, wegański i fleksitariański - mogą wykorzystać producenci...
więcejCoraz więcej ludzi do wykarmienia. Rolnictwo przed wielkim wyzwaniem
Przed rolnictwem stoi wyzwanie wykarmienia coraz większej liczby ludności przy jednoczesnej ochronie zasobów naturalnych środowiska. Gospodarze muszą być zatem bardziej innowacyjni i stosować...
więcejPolska coraz wyżej w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
Pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła w tym roku 27. pozycję na świecie (awans o dwa miejsca) i 17. w Europie - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113...
więcejPrzed rolnikami coraz większe wyzwania. Produkcja musi rosnąć
Na rolnikach spoczywa coraz większa odpowiedzialność. Muszą produkować więcej żywności bowiem populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku do prawie 10 miliardów. Warto więc zadać sobie...
więcejPrzez edukację dowiedzą się, jak ciężka jest praca rolnika
Na Śląsku powstanie Szlak Gospodarstw Edukacyjnych. Dzieci i młodzież szkolna mają się tam oswajając z życiem i pracą na wsi, zwłaszcza w kontekście wytwarzania żywności. Zarząd Województwa...
więcejDuda: praca rolników niezwykle ważna dla państwa
Praca rolników jest niezwykle ważna dla polskiego państwa i społeczeństwa, wymaga wielkiego wysiłku i wiedzy - powiedział w Spale prezydent Andrzej Duda podczas Dożynek Prezydenckich....
więcejJurgiel: chcemy, by większe zyski zostawały w kieszeni rolników
Rolnictwo, produkcja żywności, rozwój obszarów wiejskich są strategicznym zadaniem państwa - podkreślił minister Rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zapewnił, że rząd chce zwiększyć rolę...
więcejW tych sklepach drzemie ogromny potencjał
Chociaż sklepy typu convenience, a więc placówki zlokalizowane blisko domu są dla polskiego rynku dużym wyzwaniem, to tkwi w nich potencjał - uważają specjaliści. Była o tym mowa podczas...
więcejPolski pawilon na EXPO odwiedziło ponad 800 tysięcy osób
Elżbieta Lublińska-Kasprzak, szefowa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości poinformowała w poniedziałek, że ponad 816 tys. osób odwiedziło Pawilon Polski na światowej wystawie EXPO w...
więcejPolska widoczna na targach żywności SIAL
110 naszych firm uczestniczy w tegorocznych targach spożywczych SIAL China. Polska jest w tym roku jednym z najważniejszych wystawców. Polskie stoisko otworzyła wiceminister rolnictwa Zofia...
więcejDzięki tanim surowcom ceny żywności nadal będą spadać
Tanieją cukier, owoce, mąka, tłuszcze zwierzęce i ryż. Ze względu na światową nadprodukcję żywności i tanie surowce w najbliższych miesiącach nie należy spodziewać się odwrócenia tego trendu....
więcejEuroparlament poparł projekt przepisów dotyczących wykorzystania nowych technik genomicznych w...
Parlament Europejski poparł w środę w głosowaniu w Strasburgu mandat negocjacyjny dotyczący projektu nowych przepisów, które mają pozwolić na wykorzystanie nowych technik genomicznych...
więcejUnia Europejska zainwestuje 90 mln euro na 17 nowych projektów wspierających zdrowe gleby
Unia Europejska zainwestuje 90 mln euro w 17 nowych projektów badawczych. Celem projektów będzie odbudowa i ochrona zdrowia gleby na potrzeby zrównoważonej produkcji...
więcejMinistrowie rolnictwa UE rozmawiali o innowacyjnych technikach genomowych przy produkcji żywności
W Kordobie w Hiszpanii we wtorek zakończyło się trzydniowe nieformalne spotkanie ministrów rolnictwa państw Unii Europejskiej pod hasłem "Nowe techniki na rzecz...
więcejPolska nie zgodzi się na proponowane cięcia stosowania środków ochrony roślin
Priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, a nie ograniczanie stosowania środków ochrony roślin - powiedział Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa, który brał udział...
więcejZabezpieczenie dostaw gazu niezbędne dla utrzymania dostaw żywności
Copa-Cogeca, pierwotni przetwórcy żywności (PFP) i FoodDrinkEurope z zadowoleniem przyjęli uznanie rolno-spożywczego łańcucha dostaw za sektor kluczowy dla społeczeństwa w unijnej inicjatywie...
więcejNowe przepisy nie mogą ograniczyć produkcji żywności
W Unii Europejskiej i Polsce nie zabraknie żywności z powodu agresji Rosji na Ukrainę - powiedział Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa, który uczestniczył w Brukseli w posiedzeniu...
więcejUkrainie trzeba pomóc w eksporcie zboża
Wojna w Ukrainie stanowi poważne zagrożenie dla jej rolnictwa, a tym samym dla światowego zaopatrzenia w żywność - oświadczył Gitanas Nauseda, prezydent Litwy po spotkaniu Januszem Wojciechowskim,...
więcejUnijna strategia spowoduje spadek produkcji żywności
Uniwersytet Christiana-Albrechta w Kolonii opublikował wyniki badania nad możliwymi konsekwencjami wdrożenia strategii od pola do stołu (F2F). Potwierdzają one, że w wyniku jej realizacji spadnie...
więcejBruksela będzie wspierać sektor rolno-spożywczy
Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa przedstawił z Valdisem Dombrovskisem, wiceszefem KE wyniki badania, poświęconego prognozowanemu wpływowi unijnych umów o wolnym handlu na...
więcejBezpieczeństwo żywnościowe zagwarantuje tylko silne rolnictwo
Sytuacja w gospodarce żywnościowej związana z kryzysem spowodowanym COVID-19 była głównym tematem nieformalnego spotkania unijnych ministrów rolnictwa w niemieckiej Koblencji. Jan...
więcejVestager zamiast Wojciechowskiego zajmie się pomocą publiczną w rolnictwie
Ursula von der Leyen, przyszła przewodnicząca KE zdecydowała przenieść kompetencje dotyczące pomocy państwa z dwóch dyrekcji generalnych - ds. rolnictwa oraz gospodarki morskiej - do dyrekcji...
więcejNaukowcy apelują o dopuszczenie edycji genomów w rolnictwie
O dopuszczenie stosowania edycji genomów w zrównoważonym rolnictwie i produkcji żywności w Unii Europejskiej apelują do nowo wybranych władz UE europejscy naukowcy. Wśród nich...
więcejNie będzie podwójnych standardów jakości żywności. Jest porozumienie
Polska jest zadowolona z porozumienia krajów Unii Europejskiej i Parlamentu Europejskiego w sprawie likwidacji podwójnych standardów jakości żywności na terenie...
więcejPodczas produkcji żywności oszukują na potęgę i zarabiają miliardy
Mozzarella wybielana sodą, chemicznie odświeżane stare ryby, mięso z nielegalnego uboju i chleb z pieców opalanych przez toksyczne drewno - takie oszustwa przy produkcji żywności we Włoszech...
więcejPolska przeciwna współfinansowaniu płatności bezpośrednich
Ministrowie rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej - Polski, Czech, Węgier, Słowacji i Chorwacji podpisali wspólną deklarację na temat przyszłości rolnictwa i produkcji żywności w odniesieniu do...
więcejMafia psuje wizerunek włoskiego rolnictwa
Włoska policja rozbiła mafijną organizację przestępczą działającą w rejonie Rzymu w sektorze rolnictwa i produkcji żywności, przede wszystkim serów. Według szacunków obroty...
więcejAlarmujący raport - kryzys wodny może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r.
Kryzys wodny spowodowany zmianami klimatu może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r. Światowe zasoby słodkiej wody przestały wystarczać - alarmuje Globalna Komisja ds. Gospodarki Wodnej...
więcejZmiany klimatu zagrażają rolnictwu na świecie
Do końca stulecia ucierpieć może nawet jedna trzecia rolniczej produkcji – piszą fińscy naukowcy na łamach periodyku naukowego "One Earth". Eksperci prognozują, w jakim...
więcejProducenci żywności ostrzegają: jest groźba niedoborów towarów
Organizacje zrzeszające producentów żywności w Azji Południowo-Wschodniej ostrzegają przed zakłóceniem łańcucha dostaw żywności przez blokady, stosowane w kolejnych państwach w związku...
więcejŚwiat czeka wielki głód? Naukowcy biją na alarm
Specjaliści ds. klimatu z ONZ przedstawili posłom Parlamentu Europejskiego nowe dowody na to, jak zmiana klimatu wpływa na produkcję żywności i oceany. Dwa raporty Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian...
więcejZiemia wykarmi 10 miliardów ludzi. Ale tylko z naszą dużą pomocą
Wykarmienie 10 miliardów ludzi przed 2050 rokiem jest możliwe, ale będzie wymagało przestawienia się ludzkości na roślinną dietę, ograniczeniu o połowę marnowania żywności oraz wprowadzenia...
więcejIzrael dostosowuje przepisy do UE. To szansa dla producentów żywności
W Tel Awiwie otwarto Zagraniczne Biuro Handlowe Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu. Może to być impuls do rozwinięcia współpracy handlowej z Izraelem. Wśród rodzimych firm,...
więcejMłodzi wizjonerzy rolnictwa zastanawiają się, jak wykarmić planetę
W Brukseli trwa Youth Agriculture Summit 2017, czyli światowy szczyt ponad 100 młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Celem obrad jest znalezienie odpowiedzi na...
więcejRosja przedłużyła o rok zakaz importu żywności z Zachodu
Prezydent Rosji Władimir Putin poinformował, że przedłużył o rok zakaz importu zachodniej żywności. Zakazem objęta jest większość importu żywności ze Stanów Zjednoczonych, Unii Europejskiej,...
więcejRolnictwo jak fabryka. Technologia i Internet to konieczność
Żywność wytwarzana w fabrykach, bez udziału roślin i zwierząt, dzięki przełomowym osiągnięciom biologii molekularnej, Internet Rzeczy i analityka danych na farmach - tak zdaniem ekspertów...
więcejKonferencja pt. Produkcja żywności wysokiej jakości” w Kalsku 2022
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku zaprasza 21 listopada 2022 roku na konferencję pt. Produkcja żywności wysokiej jakości”, które odbędzie się w Kalsku. Więcej informacji o...
więcejKonferencja pt. Nowe uregulowania prawne w obrocie materiałem szkółkarskim – rejestracja i...
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zaprasza 20 lutego 2020 roku na Konferencję pt. Nowe uregulowania prawne w obrocie materiałem szkółkarskim – rejestracja i...
więcejKonferencja pt. „Innowacje Rolnicze – Nauka i Dobra Praktyka” w Kalsku 2015
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 24 listopada 2015 roku na konferencję pt. „Innowacje Rolnicze – Nauka i Dobra Praktyka”, która odbędzie się o godz. 10.00 w...
więcej