Rolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów
2020 rok był niełatwy dla polskiego rolnictwa, głównie dla producentów mięsa, ale warunki pogodowe sprzyjały uprawom. Wzrósł eksport produktów rolnych - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Ekspert zwrócił uwagę, że miniony rok pokazał, jak ważna jest samowystarczalność żywnościowa kraju. - Dzięki rolnikom nie zabrakło żywności w tym trudnym okresie i za to należy im się uznanie - powiedział.
Producentom mięsa w 2020 roku nie brakowało problemów
Pomimo obaw o uprawy rolne z powodu niedoborów wody na wiosnę, pod koniec maja sytuacja poprawiła się, a obfite opady, które miały miejsce w czerwcu i w połowie lipca pozwoliły w rezultacie na uzyskanie dobrych zbiorów.
Zbiory zbóż okazały się rekordowe i wyniosły 33,5 mln ton (+16 proc. r/r). Dobre były także zbiory owoców z drzew (+9 proc.) oraz z krzewów i plantacji jagodowych (+10 proc.).
Mniejszy (o 4 proc.) wzrost zbiorów odnotowano w przypadku warzyw gruntowych. Bardzo dobre zbiory odnotowano w uprawach roślin okopowych.
- Natomiast dużo więcej problemów mieli w tym roku producenci mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu ze względu na ASF i grypę ptaków. Do spadków cen mięsa przyczyniła się też pandemia koronawirusa. Zamknięta została branża HoReCa, tj. restauracje, hotele, bary itp., a więc spadło zapotrzebowanie na mięso, a tym samym nastąpił spadek cen - tłumaczył Wroński.
Żywność w 2021 roku nadal będzie drożeć
Dodał, że od września 2020 r. obniżka ceny wieprzowiny była natomiast efektem wykrycia ognisk ASF w Niemczech i brakiem możliwości eksportu tego mięsa do Chin (największego odbiorcy unijnego mięsa), co skutkowało powstaniem nadwyżek tego towaru na rynku unijnym.
Branżę drobiową dodatkowo pogrążyło pojawienie się jesienią grypy ptaków. Dyrektor z KOWR zaznaczył, że obie choroby uniemożliwiają eksport do krajów poza unijnych, które nie uznają regionalizacji. Oznacza to, że wywóz mięsa do nich nie jest możliwy nawet z obszarów, na których nie występują ogniska choroby.
Mimo trudności, jakie zostały spowodowane pandemią i dotyczyły ograniczeń logistycznych w międzynarodowym handlu odnotowujemy 7 proc. wzrost polskiego eksportu żywności.
Od stycznia do października ub.r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 28,3 mld euro, o 1,8 mld euro więcej niż rok wcześniej.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś