Izrael dostosowuje przepisy do UE. To szansa dla producentów żywności
W Tel Awiwie otwarto Zagraniczne Biuro Handlowe Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu. Może to być impuls do rozwinięcia współpracy handlowej z Izraelem.
Wśród rodzimych firm, których produkty trafiają na izraelski rynek są Zakłady Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego w Kruszwicy. - Handel odbywa się pod marką firm, które kupują towar w kruszwickich zakładach - wyjaśnia Paweł Kaczmarek, kierownik działu sprzedaży na antenie Programu Pierwszego Polskiego Radia.
Zakaz uboju rytualnego do poprawki? PiS nie chce kolejnego sporu z Izraelem
Przedsiębiorstwo z Kujaw wytwarza m.in. mąki, płatki jęczmienne i kasze. Ekspert ocenił, że izraelski rynek bardzo się
rozwija, a wzrost sprzedaży ZPZ-M w ciągu ostatnich 5 lat osiągnął 20 proc.
Sprzedaż ułatwia certyfikat koszerności. Nie ma problemów z jego uzyskaniem, ale trzeba go co roku odnawiać. W tym celu należy się zwrócić go Gminy Żydowskiej w Warszawie, gdzie można uzyskać odpowiednie dokumenty - po zbadaniu sposobu produkcji i procesu technologicznego żywności.
Izrael dostosowuje obecnie swoje przepisy do uregulowań unijnych. W związku z tym warunki eksportu będą identyczne jak w ramach Wspólnoty. Powinno to zachęcić polskich przedsiębiorców, do rozwijania handlu i inwestowania w tym kraju.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia