Sektor spożywczy nie znosi próżni. Producenci żywności poszerzają ofertę
Różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty - tak najkrócej można podsumować XXX atestację żywności programu "Doceń polskie", która odbyła się w Sosnowcu. Jubileuszowe obrady Loży Ekspertów skłaniają do refleksji nie tylko nad dotychczasowymi audytami, ale także sektorem spożywczym.
Mięsa, nabiał, pieczywo, przekąski, alkohole, ryby, przetwory warzywne i owocowe, lody, oleje, soki, słodycze, produkty regionalne, sosy, czy specjały dla wegan - to niektóre z szerokiej gamy wyroby, które sprawdzili członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" podczas minionego audytu.
W tym roku eksport żywności może osiągnąć 30 mld euro
To była czwarta z tegorocznych certyfikacji, a jednocześnie trzydziesta w całej historii programu realizowanego od 2011 roku. W gronie ocenionych propozycji znalazły się tradycyjne wyroby i ciekawe przykłady nowoczesnego podejścia do klasycznych produktów.
Eksperci sprawdzili blisko 160 propozycji z oferty niemal 70 wytwórców z całego kraju. Ponad połowa z nich posiada już laury programu "Doceń polskie", więc udział w audycie był dla nich sposobnością do zdobycia znaków jakości za kolejne wyroby lub też ponownego wyróżnienia nagrodzonego wcześniej artykułu spożywczego.
Godła jakości są przyznawane na dwa lata, stąd na wielu ocenianych produktach widniał już znak promocyjny, a ich wytwórcy ubiegali się o możliwość dalszego promowania żywności certyfikatem "Doceń polskie".
Wszystkie produkty, bez względu na rodzaj, czy pochodzenie podlegają tym samym zasadom oceny. - Każdy członek jury ma do dyspozycji punkty w skali od 1 do 10. Oceniane są smak, wygląd i stosunek jakości o ceny. Certyfikat programu jest przyznawany tylko artykułom, które otrzymają minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami jest honorowana również tytułem Top Produkt - wyjaśnia Katarzyna Salomon, która w Loży Ekspertów reprezentuje organizatora Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Liban zainteresowany importem żywności z Polski
Przewodniczącym komisji jest Mirek Drewniak (mistrz kuchni, współzałożyciel Klubu Szefów Książki, publicysta i autor książek kulinarnych), w jury zasiadają także ekspert ds. jakości Celina Nierodkiewicz oraz Wiesław Bober (Executive Chef Fabryki Wełny Hotel&SPA w Pabianicach, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni).
Trzydziesta edycja oceny produktów była okazją do podsumowań i porównań tegorocznych audytów z certyfikacjami mającymi miejsce w poprzednich latach. - Sektor spożywczy nie znosi próżni: producenci stale poszerzają swoją ofertę: odpowiadają na potrzeby konsumentów, ale też kreują nowe trendy. Podobnie jest w gastronomii, w naszej branży też wiele się dzieje, czego dowodzą choćby liczne konkursy kulinarne w całym kraju - podkreślał Bober.
Wszystkie dotychczasowe atestacje cechowały się dużą rozpiętością produktów, ale tegoroczne oceny były pod tym względem wyjątkowe. Co kwartał eksperci oceniali intrygujące propozycje z całej Polski.
- Ta różnorodność odnosi się zarówno do rodzaju produktów, jak i ich pochodzenia. Nowoczesnym kierunkom (widocznym w formie i składzie żywności, ale też designerskich opakowaniach), towarzyszy powrót w przeszłość i ukłon w stronę tradycyjnych produktów z kuchni naszych babć - podkreśla Nierodkiewicz.
Optymistyczne jest również to, że w parze z różnorodnością produktów idzie ich wysoki poziom. Członkowie jury zgodnie przyznają, że jakość polskiej żywności niewątpliwie rośnie, czego wyrazem są choćby stawiane przez nich noty - oraz większa liczba wystawionych "10".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś