Produkcja żywności na małą skalę będzie łatwiejsza
Andrzej Duda podpisał ustawę wprowadzającą ułatwienia dla firm rozpoczynających produkcję żywności na niewielką skalę - poinformowała Kancelaria Prezydenta RP. Na zmianach mają skorzystać rolnicy i mali, lokalni przedsiębiorcy.
Chodzi o ustawę z 4 października o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, której celem jest wprowadzenie ułatwień w zakresie procedur administracyjnych związanych z rozpoczynaniem działalności przez podmioty prowadzące produkcję żywności na niewielką skalę.
Bezpieczeństwo żywnościowe zagrożone. Winne zmiany klimatyczne
Jak podano, zmiana wprowadzana do ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w procedurze umożliwiającej rozpoczęcie działalności polegającej na sprzedaży bezpośredniej i tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Analogiczna zmiana, wprowadzana w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzania, w drodze decyzji administracyjnej, zakładu prowadzącego produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (w przypadku regulacji tej ustawy żywności pochodzenia niezwierzęcego lub zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego), na rzecz dokonania zarejestrowania zakładu, jeżeli produkcja odbywa się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.
Powyższe zachęty, skutkujące zmniejszeniem liczby wymaganych dokumentów oraz skróceniem czasu na załatwienie sprawy, powinny - zdaniem autorów - zwiększyć liczbę podmiotów prowadzących zakłady, w których produkowana jest żywność na niewielką skalę, wprowadzana na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, przez co zwiększy się dostępność tej żywności dla konsumenta.
Beneficjentami zmian będą rolnicy oraz przedsiębiorcy planujący prowadzić sprzedaż żywności w ramach sprzedaży bezpośredniej lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Autorzy przepisów podkreślają, że ustawa nie zmienia istniejących regulacji dotyczących nadzoru oraz urzędowych kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną nad miejscami wytwarzania żywności i produktów, a także innych przepisów w zakresie wymagań sanitarnych i weterynaryjnych.
Ustawa wejdzie w życie 1 stycznia 2019 r.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś